Instrumenti në James Webb Telescope ka dalë jashtë linje

foto

James Webb Telescope ka një problem. Një nga instrumentet e tij, Imazhi i afërt me infra të kuqe dhe spektrografi pa çarje (NIRISS), ka dalë jashtë linje. NIRISS kryen spektroskopi në atmosferat e ekzoplaneteve, ndër të tjera.

foto

Është jashtë linje që nga e diela e 15 janarit për shkak të një gabimi në komunikim.

foto

Gabimi i brendshëm i komunikimit çoi në përfundimin e kohës së softuerit. Nuk ka asnjë tregues se instrumenti është dëmtuar në ndonjë mënyrë, dhe pjesa tjetër e anijes hapësinore po funksionon normalisht.

NIRISS plotëson instrumentet e tjera në James Webb Telescope duke ofruar “aftësi unike vëzhgimi midis 0.6 dhe 5 m”, sipas Institutit të Shkencës së Teleskopit Hapësinor. Përdoret për të hetuar atmosferat e ekzoplaneteve, për të zbuluar dritën e parë, e njohur si Epoka e Rekombinimit dhe për të zbuluar ekzoplanetet. Ai gjithashtu mund të kapë instrumente me fushë të gjerë për të studiuar popullatat e objekteve dhe ka filtra të shumtë që rrisin shkathtësinë e tij. Mund të zgjidhë gjithashtu dritën nga objektet që janë shumë afër njëri-tjetrit.

Agjencia Kanadeze e Hapësirës (CSA) ndërtoi NIRISS si pjesë e kontributit të saj në misionin James Webb Telescope. Ai ndërtoi gjithashtu sensorin e udhëzimit të shkëlqyeshëm (FGS), i cili është i kombinuar fizikisht me NIRISS, por është një instrument i veçantë.

Është e paqartë se kur instrumenti do të kthehet në internet, por është një lajm i keq për vëzhguesit. Koha e vëzhgimit në James Webb Telescope është shumë e kërkuar dhe nuk është e qartë se si kjo vonesë do të ndikojë në vëzhgimet.

Kjo nuk është fatkeqësia e parë me të cilën James Webb Telescope është dashur të përballet. Ai hyri në modalitetin e sigurt për rreth tre javë në dhjetor për shkak të një defekti të softuerit në sistemin e tij të kontrollit të qëndrimit. MIRI i teleskopit (Instrumenti me infra të kuqe të mesme) ishte gjithashtu për pak kohë jo funksional.