Inteligjenca Artificiale mund të diagnostikojë demencën brenda një dite

foto

Shkencëtarët po testojnë një sistem të inteligjencës artificiale që mendohet se është i aftë të diagnostikojë demencën pas një skanimi të vetëm të trurit.

Mund të jetë gjithashtu në gjendje të parashikojë nëse gjendja do të mbetet e qëndrueshme për shumë vite, do të përkeqësohet ngadalë ose do të ketë nevojë për trajtim të menjëhershëm.

Aktualisht, mund të duhen disa skanime dhe teste për të diagnostikuar demencën.

Studiuesit e përfshirë thonë se diagnozat e hershme me sistemin e tyre mund të përmirësojnë shumë rezultatet e pacientëve.

“Nëse ndërhyjmë herët, trajtimet mund të fillojnë herët dhe të ngadalësojnë përparimin e sëmundjes dhe në të njëjtën kohë të shmangin më shumë dëme,” tha Prof Zoe Kourtzi, nga Universiteti i Kembrixhit dhe një qendër kombëtare për AI dhe shkencën e të dhënave The Alan Instituti Turing, tha.

“Dhe ka të ngjarë që simptomat të shfaqen shumë më vonë në jetë ose mund të mos shfaqen kurrë.”

Sistemi i Prof Kourtzi krahason skanimet e trurit të atyre që shqetësohen se mund të kenë çmenduri me ato të mijëra pacientëve me demencë dhe të dhënat e tyre përkatëse mjekësore.

Algoritmi mund të identifikojë modelet në skanimet edhe neurologët ekspertë nuk mund t’i shohin dhe përputhen me rezultatet e pacientëve në bazën e të dhënave të tij.

Në testet para-klinike, ai ka qenë në gjendje të diagnostikojë demencën, vite para se të shfaqen simptomat, edhe kur nuk ka shenja të dukshme të dëmtimit në skanimin e trurit.

Gjyqi, në Spitalin Addenbrooke dhe klinika të tjera të kujtesës në të gjithë vendin, do të testojë nëse funksionon në një mjedis klinik, së bashku me mënyrat konvencionale të diagnostikimit të demencës.

Në vitin e parë, pritet të marrin pjesë rreth 500 pacientë.

Rezultatet e tyre do të shkojnë tek mjekët e tyre, të cilët, nëse është e nevojshme, mund të këshillojnë për rrjedhën e trajtimit.

Konsulenti neurolog Dr Tim Rittman, i cili po udhëheq studimin, me neuroshkencëtarët në Universitetin e Kembrixhit, e quajti sistemin e inteligjencës artificiale një “zhvillim fantastik”.

“Këto grupe sëmundjesh janë vërtet shkatërruese për njerëzit,” tha ai.

“Pra, kur po i jap këtë informacion një pacienti, gjithçka që mund të bëj për të qenë më të sigurt në diagnozën, për t’i dhënë atyre më shumë informacion në lidhje me përparimin e mundshëm të sëmundjes për t’i ndihmuar ata të planifikojnë jetën e tyre është një gjë e madhe për të qenë në gjendje të bëj “.

Ndër të parët që morën pjesë në gjyq, Denis Clark, 75 vjeç, u tërhoq nga puna e tij si ekzekutiv në një kompani mishi pesë vjet më parë.

Vitin e kaluar, gruaja e tij, Penelope, vuri re se ai ndonjëherë luftonte me kujtesën e tij.

Dhe ata tani janë të shqetësuar se ai po zhvillon demencë.

Denis përpiqet të përshkruajë simptomat e tij, por Penelope ndërhyn për të thënë se e ka të vështirë të shpjegojë atë që po ndodh.

Çifti janë të shqetësuar nëse do të shesin shtëpinë e tyre për të financuar kujdesin e Denisit.

Kështu Penelope është lehtësuar se nuk duhet të presin gjatë për një diagnozë dhe një tregues se si ka të ngjarë të përparojë çdo demencë.

“Ne pastaj mund të planifikojmë financiarisht,” tha ajo.

“Ne do ta dinim nëse si çift mund të kishim disa pushime para se gjërat të përkeqësoheshin saqë unë nuk mund ta marr Denisin me pushime.”

Një tjetër nga pacientët e Dr Rittman, Mark Thompson, 57 vjeç, i cili filloi të kishte humbje të kujtesës 10 muaj më parë, para se të fillonte gjykimi i sistemit të inteligjencës artificiale, tha se do të kishte bërë një ndryshim të madh për të nëse do të ishte në dispozicion.

“Unë kisha test pas testi pas testit dhe të paktën katër skanime para se të diagnostikohesha,” tha ai.

“Ekipi mjekësor ishte i mrekullueshëm dhe bëri gjithçka që mundi për të arritur në fund të asaj që nuk ishte në rregull me mua.

“Por pasiguria po më shkaktonte më shumë … probleme mendore se çdo e shkaktuar nga gjendja.

“Ishte një tumor? A do të kishin nevojë të operonin? Më shkaktoi kaq shumë stres pa e ditur se çfarë nuk ishte në rregull me mua.”