SpaceX do të blejë Swarm Technologies

foto

SpaceX ka rënë dakord në heshtje për të blerë Swarm Technologies, një kompani që operon me një plejadë të vogël që ofron shërbime të internetit.

Swarm zbuloi blerjen në një seri regjistrimesh me Komisionin Federal të Komunikimeve më 6 gusht, ku kompania kërkoi miratimin për të transferuar licencat ekzistuese të stacionit satelitor dhe tokësor në SpaceX. Kompanitë nënshkruan marrëveshjen e bashkimit më 16 korrik, sipas dosjeve, sipas të cilave Swarm do të vazhdonte të operonte si një degë në pronësi të plotë të SpaceX.

Kompanitë nuk e kishin zbuluar publikisht blerjen para paraqitjes së FCC. As SpaceX as Swarm nuk iu përgjigjën email -eve me pyetje në lidhje me marrëveshjen. Dega e SpaceX që po bashkohet me Swarm, e quajtur Swarm Holdco, u përfshi në Delaware më 5 maj, sipas të dhënave shtetërore, duke sugjeruar se diskutimet midis dy kompanive kishin vazhduar për muaj të tërë.

Swarm operon me një plejadë prej 120 vogëlushësh, secila më e vogël se një kubikë e vetme, për të siguruar komunikime të dyanshme me ritme të ulëta të të dhënave për tregjet si bujqësia, energjia dhe transporti. Kompania argumenton se mund të ofrojë shërbime me një pjesë të kostos së shërbimeve të trashëguara satelitore.

Në paraqitjen e FCC, kompanitë thonë se blerja do t’i japë burime Swarm për të konkurruar kundër disa kompanive të tjera që operojnë me sisteme të ngjashme satelitore. “Shërbimet e Swarm do të përfitojnë nga kapitalizimi më i mirë dhe qasja në burimet në dispozicion të SpaceX, si dhe sinergjitë që lidhen me blerjen nga një ofrues i shërbimeve të projektimit, prodhimit dhe lëshimit të satelitit,” thotë ai.

Një fusnotë i referohet ngjarjeve të fundit për të mbështetur atë argument, të tilla si blerja në pritje e Orbcomm nga firma e kapitalit privat GI Partners, planet e Spire për të dalë në publik përmes një bashkimi me një kompani blerjeje me qëllime të veçanta, financimi i Kepler prej 60 milionë dollarësh i Serisë B dhe deklarata e Astrocast se po konsideron daljen në publik.

Raundi i fundit i financimit i njoftuar nga Swarm ishte në fillim të vitit 2019, kur mblodhi 25 milionë dollarë në një raund të Serisë A. Sidoqoftë, kompania ka thënë se financimi ishte më se i mjaftueshëm për të vendosur plejadën e saj dhe për të filluar shërbimet.

“Ne jemi në një pikë tani, ku jemi në gjendje të vendosim të gjithë rrjetin tonë prej 150 satelitësh për shumë më pak sesa Seria jonë A,” tha Sara Spangelo, bashkëthemeluese dhe shefe ekzekutive e Swarm, në një webinar të organizuar nga Caltech’s Instituti Keck për Studime Hapësinore në Mars. Ajo shtoi se kompania kishte, në atë kohë, rreth 30 punonjës dhe mblodhi një total prej 35 milion dollarësh.

Përfitimet e SpaceX nga blerja e Swarm janë më pak të qarta. Satelitët e Swarm veprojnë në një brez frekuencash të ndryshme, VHF, sesa satelitët me brez të gjerë Starlink të SpaceX. Të ardhurat shtesë që Swarm do t’i sigurojë SpaceX ka të ngjarë të jenë të vogla në krahasim me tarifat që kompania merr nga testuesit beta Starlink, e lëre më shërbimet e saj të transportit hapësinor.

Paraqitja sugjeron që SpaceX është kryesisht e interesuar në teknologjinë dhe stafin e Swarm. “SpaceX në mënyrë të ngjashme do të përfitojë nga aksesi në pronësinë intelektuale dhe ekspertizën e zhvilluar nga ekipi Swarm, si dhe nga shtimi i këtij ekipi të shkathët dhe efektiv në SpaceX,” thuhet në dokument.

It’sshtë e paqartë se çfarë do të thotë blerja për planet afatgjata të Swarm. Në webinarin e marsit, Spangelo u pyet se ku e pa kompaninë në 10 vjet. “Unë mendoj se ne do të kemi nisur të paktën një, nëse jo dy, plejada të ndryshme,” u përgjigj ajo. “Një përparim natyror do të ishin satelitë më të mëdhenj – ose ndoshta më të vegjël – që mund të japin më shumë të dhëna dhe të lidhin më shumë lloje të pajisjeve.”

“Ne patjetër kemi aspirata të llojeve shtesë të kthesave të kërkesës për gjërat që mund të bëjmë në të ardhmen,” shtoi ajo. “Ju do të duhet të qëndroni të sintonizuar.”