IPhone USB-C bëhet realitet falë një inxhinieri robotik

foto

Porti i përulur USB-C ka qenë në lajme sepse Evropa dëshiron ta bëjë atë një standard për të gjitha pajisjet mobile për të zvogëluar mbeturinat elektronike-dhe Apple është prodhuesi i vetëm që ende nuk përdor USB-C për telefonat e saj të mençur. Tani, një student i inxhinierisë robotike ka vërtetuar se është e mundur të zëvendësohet lidhësi Lightning i iPhone me një port USB-C, ka raportuar Apple Insider.

Në kanalin e tij në YouTube, studenti i masterit EFPL Ken Pillonel ngacmoi një iPhone X me një port USB-C, duke premtuar një video të plotë më vonë se si u bë. Në një postim dhe video të mëparshme në blog, ai shpjegoi se si ai kishte projektuar në mënyrë të kundërt lidhësin Lightning, më pas ndërtoi një prototip lidhës PCB për të provuar konceptin.

Pillonel zbuloi se Apple shet një lidhje Lightning me një qark të integruar (IC), të njohur si C94, tek partnerët e certifikuar që ndërtojnë USB-C për kabllot Lightning. Ai arriti të marrë një nga një kabllo të palëve të treta, pastaj të heqë pjesën metalike dhe të ekspozojë PCB. Me të bërë këtë, ai tërhoqi portën femërore Lightning nga një iPhone dhe ngjiti telat nga bordi i zhveshur C94 në një PCB me lidhje USB-C. “Pasi kjo u bë, unë kisha prototipin tim të parë të punës,” tha ai. “Rrufeja është zhdukur dhe ka mbetur vetëm USB-C.”

Hapi tjetër ishte “inxhinierimi i plotë i bordit C94” në mënyrë që gjithçka të zvogëlohet për t’u përshtatur në një telefon, tha ai. Ajo pjesë me sa duket është bërë, duke gjykuar nga videoja e mësipërme, dhe do të shpjegohet plotësisht në një video të dytë.

Një iPhone me një port USB-C është ëndrra për shumë përdorues, pasi do të lejonte karikim më të shpejtë të PD dhe përdorimin e kabllove standarde, jo të pronarit. Alsoshtë gjithashtu e mundur për Apple, duke pasur parasysh që iPad Pro ka një port USB-C. Evropa ka propozuar një rregull që do të kërkonte karikim USB-C për të gjithë telefonat dhe pajisjet elektronike, me qëllim zvogëlimin e mbeturinave elektronike dhe shqetësimet e konsumatorëve.

Nuk është e qartë nëse kjo është bërë më parë, por shumica e njerëzve nuk duhet të provojnë një projekt si ky në shtëpi. Pillonel ka një përvojë elektronike dhe po punon në një diplomë Master në Robotikë në Institutin Federal të Zvicrës të Teknologjisë (EPFL). Kjo pa përmendur se padyshim që do të anulonte garancinë e iPhone tuaj.