Ja kur mund të shikoni shiun e meteorëve Draconid

foto

Ashtë një zog! Ashtë një aeroplan! Jo, është një tjetër shi meteorësh!

Shiu meteorik Draconid ndodh çdo tetor, por spektakli i yjeve të këtij viti pritet të arrijë kulmin më 8 tetor gjatë mbrëmjes së hershme dhe mbrëmjes. Vëzhguesit e yjeve madje mund të jenë në gjendje të jenë dëshmitarë të disa dusheve gjatë netëve që çojnë në ngjarjen kryesore që fillon më 6 tetor.

Këtë vit, shikuesit janë me fat sepse hëna e hollë e në rritje, pritet të perëndojë para se të binte nata, kështu që kushtet do të jenë ideale për të parë shfaqjen me yje; siç shpjegoi Shoqëria Amerikane Meteorike, “Këta meteorë shihen më së miri sapo të errësohet”.

Rrezja e dusheve pothuajse përkon me kokën e plejadës Draco Dragon (prandaj emri), kjo është arsyeja pse ato shihen më së miri nga Hemisfera Veriore. Sidoqoftë, nuk keni pse të gjeni plejadën për të parë shiun, sepse yjet fluturojnë në çdo drejtim.

Ndryshe nga shumë reshje meteorësh, Drakonidët zhvillohen më herët gjatë natës, sesa në orët menjëherë pas mesnatës. Tendencat nga vitet e mëparshme tregojnë se dushet janë të njohura për të qenë të përgjumur, me vetëm disa meteorë fluturues në orë. Por kini kujdes nëse Dragoi zgjohet! “Në raste të rralla, Draco i zjarrtë dihet se ka nxjerrë qindra meteorë në një orë të vetme,” sipas EarthSky.com.

Të njohur edhe si Xhakobinidët, Drakonidët janë të dukshëm kur Toka kalon nëpër mbeturinat pas Kometës 21P/Giacobini-Zinner dhe përplaset me atmosferën e sipërme të Tokës. Këto dushe kanë një periudhë orbitale prej afërsisht 6.6 vjet.

Një fenomen magjepsës, por i rrallë që ka mundësi të ndodhë (megjithatë nuk ka gjasa këtë vit) ndodh kur kometa është në “perihelion”, që do të thotë se është në distancën e saj më të afërt me diellin. Qindra apo edhe mijëra meteorë në orë ndodhin kur maja e kometës përputhet me perihelionin e kometës.

Hera e fundit që ndodhi ishte në 2018 – hera e parë në 72 vjet! Meqenëse kometa ka një periudhë orbitale prej afro shtatë vitesh, shikuesit e yjeve nuk duhet të presin një shpërthim ylli aq intensiv deri në vitin 2025 (por është akoma një mundësi!).

Tetori sheh një ngritje të reshjeve të meteorëve në krahasim me shtatorin. Dushet Orionide gjithashtu ndodhin këtë muaj dhe zgjasin deri në fillim të Nëntorit. NASA thotë se Orionidët “konsiderohen dushet më të bukur të vitit”, por paralajmëron se një cikël veçanërisht i ndritshëm hënor këtë vit do të thotë që kushtet e shikimit nuk do të jenë ideale rreth kulmit të tyre.

Shiu meteor Orionid do të zhvillohet midis 2 tetorit dhe 7 nëntorit. Shikuesit pritet të dëshmojnë deri në 20 meteorë në orë rreth kulmit të tij në mëngjes herët të enjten, 21 tetor.