Zbulime të reja vijnë nga sateliti Juno që po studion Jupiterin

foto

Rezultatet e reja nga anija kozmike e zhytjes në Jupiter, Juno, zbulojnë më shumë rreth thellësive të planetit gjigant, duke përfshirë sa voluminoze është Njolla e Kuqe e Madhe, informacione të çuditshme rreth vijave të saj dhe më shumë rreth cikloneve edhe më të çuditshëm dhe të frikshëm që vërshojnë në polet e tij.

Juno është një tank i blinduar i një misioni hapësinor, i projektuar për t’i bërë ballë rrezatimit të fortë të krijuar nga fushat magnetike të pamasë dhe të fuqishme të Jupiterit. Jonet e ngarkuara elektrike të shpërthyera nga hëna e saj vullkanike Io përfshihen nga magnetizmi i Jupiterit dhe përshpejtohen në shpejtësi jashtëzakonisht të larta derisa të përplasen në atmosferën e tij në pole. Çdo anije kozmike që i afrohet Jupiterit mund të skuqet nga mjedisi.

Dhe Juno lëkundet afër: orbita e saj jashtëzakonisht eliptike e çon atë deri në 2.7 milionë kilometra, por më pas zhytet deri në vetëm 4000 kilometra mbi majat e reve të saj, duke ulëritur duke kaluar me 200.000 kilometra në orë.

Juno është i pajisur me disa detektorë të ndryshëm për të hetuar brendësinë e Jupiterit (misioni i tij kryesor është të kuptojë se çfarë po ndodh atje). Një nga instrumentet kryesore të tij është Radiometri i mikrovalës (ose MWR), i cili mund të zbulojë rrezatimin e mikrovalës. Kjo lloj drite me gjatësi vale të gjatë emetohet nga gazi qindra kilometra thellë në atmosferën e Jupiterit dhe i cili kalon drejt e në shtresat e sipërme. MWR mund të zbulojë ujin dhe amoniakun thellë në Jupiter në këtë mënyrë dhe të gjurmojë se çfarë po bën.

Juno ka kaluar mbi Jupiter 37 herë që kur mbërriti atje në vitin 2016, duke përfshirë disa kalime mbi Njollën e Kuqe të Madhe, një sistem anticiklonik (me presion të lartë) që ekziston të paktën prej shekujsh. Disa vjet më parë, të dhënat e MWR treguan se Spot shkonte mjaft thellë, deri në 350 kilometra nën majat e reve.

Por rezultatet e reja tregojnë se shkon edhe më thellë se kaq: të paktën 500 kilometra, që është e mahnitshme. Kini parasysh, stuhitë e mëdha në Tokë janë zakonisht disa dhjetëra kilometra nga lart poshtë.

Jupiteri bën gjëra të mëdha. Sigurisht, është 130,000 km i gjerë, dhjetë herë diametri i Tokës dhe një mijë herë vëllimi i saj. Ka vend për të madh.

Ajo që është më e habitshme është se si u përcaktua kjo thellësi. Atmosfera brenda Spot ka një dendësi të ndryshme nga atmosfera rreth saj, që do të thotë se sasia e gazit në të është e ndryshme. Kjo ndryshon masën e tij, që do të thotë se graviteti i Jupiterit ndryshon shumë delikate mbi Spot, që nga ana tjetër do të thotë se Juno do të lëvizë me një shpejtësi të ndryshme ndërsa kalon. Shkencëtarët dhe inxhinierët matën shpejtësinë e Junos me një saktësi prej 0.01 milimetra në sekondë (!!) dhe mund ta përdorin atë për të parë ndryshimin e shpejtësisë së tij. Kjo u përdor për të marrë masën e Pikës, e cila jepte vëllimin e saj, e cila jepte thellësinë e saj. Ua.

Të dhënat nga MWR gjithashtu dhanë rezultate të reja. Jupiteri është me vija, me imazhe të dukshme të dritës që tregojnë zona të ndritshme dhe rripa të errët. Këto janë si erërat e avionëve që lëvizin nëpër atmosferën e Jupiterit në drejtime të kundërta. Në të dhënat MWR, ndriçimi i zonave dhe rripave ndryshon në lidhje me dritën e dukshme: ajri pranë majave të reve në rripa është më i ngrohtë, kështu që ato duken më të ndritshme dhe zonat janë më të ftohta, kështu që duken më të errët.

Por më thellë, të dhënat e reja MWR tregojnë se ka një tranzicion ku gazi befas bëhet shumë më i ftohtë. Uji në oqeanet e Tokës i nënshtrohet një tranzicioni të ngjashëm dhe duhet të ketë të bëjë me mënyrën se si nxehtësia transportohet thellë brenda planetit. Më poshtë (më thellë se sa mund të shohë MWR) gazi duhet të ngrohet përsëri, ndërsa presioni rritet. Ata ishin gjithashtu në gjendje të shihnin amoniakun në brezat dhe zonat që lëviznin në një model qarkullues, të ngjashëm me modelet në Tokë të quajtura qeliza Ferrel, të cilat transportojnë lagështinë në planetin tonë në gjerësinë mesatare dhe ndikojnë në mot. Të gjitha këto të dhëna të reja do t’i ndihmojnë shkencëtarët të kuptojnë se si funksionojnë lëvizjet atmosferike të Jupiterit.

Orbita e Junos është e ndryshme nga çdo mision tjetër përpara tij: kalon drejtpërdrejt mbi të dy polet dhe nga ajo pikë e favorshme i shohim ato më qartë se sa ne mundemi nga Toka. Rezultatet e hershme treguan se të dy polet ishin të rrethuar nga një linjë stuhish të mëdha, vorbulla mbi një mijë kilometra të gjerë. Poli i veriut ka tetë vorbulla të tilla, të renditura në dy grupe me nga katër si dy katrorë të rrotulluar pak në lidhje me njëri-tjetrin, ndërsa poli i jugut ka pesë në një pesëkëndësh pothuajse të përsosur. Është një nga tiparet më të frikshme planetare që kam parë ndonjëherë.

Rezultatet e reja të MWR tregojnë se këto vorbulla janë jashtëzakonisht të qëndrueshme. Ata lëvizin pak, duke u përplasur me njëri-tjetrin, por kur përplasen me njëri-tjetrin, ata largohen përsëri. Kjo krijon një lëvizje të butë lëkundëse që është e ngadaltë dhe e qëndrueshme, duke nënkuptuar, si me Njollën e Kuqe, se stuhitë shkojnë shumë thellë në atmosferë.

Jupiteri është shumë i ndryshëm nga Toka, dhe për të qenë të drejtë pjesërisht sepse është kaq i madh: është një gjigant gazi, me një atmosferë që është kryesisht hidrogjen dhe mijëra kilometra të thellë, duke u bashkuar në një oqean të lëngshëm hidrogjeni, i cili më pas bëhet metalik (duke vepruar në pothuajse në të njëjtën mënyrë si metalet, me elektrone të lira në gjendje të përcjellin elektricitetin). Para Juno-s nuk ishim as të sigurt nëse kishte një bërthamë; disa modele se si u formua nuk parashikuan asnjë bërthamë, ndërsa të tjera treguan se do të kishte një të tillë. Vëzhgimet e Juno-s treguan se ka një të tillë, disi, por është i butë dhe i paqartë. Një përzierje e të dyja ideve, në një farë kuptimi.