Shkencëtarët gjurmuan një sinjal misterioz në hapësirë

foto

Një sinjal misterioz që dukej se buronte nga ylli më i afërt me diellin tonë, i vuri shkencëtarët në një gjueti gati njëvjeçare për të gjetur origjinën e tij.

Rezultati? Sipas dy studimeve të botuara këtë javë në revistën Nature Astronomy, sinjali nuk ishte nga një botë aliene që rrethonte Proxima Centauri, por diçka shumë më e zakonshme – ndoshta një radio, një telefon apo edhe një kompjuter i vendosur diku në Australi.

“Është një ndërhyrje radio e krijuar nga njeriu nga disa teknologji, ndoshta në sipërfaqen e Tokës,” tha për Nature.com Sofia Sheikh, një astronom në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, dhe një bashkëautore e të dy punimeve. NPR u përpoq të arrinte Sheikh, por nuk pati sukses.

Sinjali u zbulua fillimisht nga një radio teleskop 210 këmbë (64 metra) në Observatorin Parkes në Uellsin e Ri Jugor, Australi. “The Dish”, siç e quajnë australianët, ishte subjekt i një filmi të vitit 2000 me të njëjtin emër, me protagonist Sam Neill.

Radioteleskopi është pjesë e Breakthrough Listen, programi më i madh i kërkimit shkencor ndonjëherë për të dëgjuar “teknofirma” jashtëtokësore. Programi, i nisur në vitin 2016, është i bazuar në Qendrën Kërkimore Berkeley SETI, e vendosur në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, por përfshin teleskopë radio në mbarë botën.

“Ky ishte një sinjal vërtet i dëmshëm,” thotë për NPR Jason Wright, një profesor i astronomisë dhe astrofizikës, i cili është drejtor i Qendrës së Inteligjencës Jashtëtokësore të Penn State.

Sinjali, i cili zgjati rreth pesë orë në 982 megahertz, ishte në një frekuencë të rezervuar normalisht për komunikimet e avionëve. Por studiuesit e eliminuan këtë mundësi – nuk kishte avionë në zonë.

“Ky sinjal imitoi saktësisht atë që ata po përpiqeshin të gjenin. Dhe është me të vërtetë e rrallë. Dua të them, është hera e parë në vite që ata kanë parë diçka të tillë,” thotë Wright.

Kishte shenja të qarta se ishte prodhuar nga teknologjia, thotë ai. Ishte në një frekuencë specifike, ndërsa sinjalet natyrore shfaqen gjithmonë në një sërë frekuencash. Vetëm kjo nuk është për t’u habitur, thotë ai, sepse ka shumë sinjale lehtësisht të identifikueshme të krijuara nga njeriu, të cilat duhet të analizohen gjatë gjithë kohës.

Megjithatë, sinjali nuk qëndroi në të njëjtën frekuencë – ai u zhvendos, thotë Wright. “Kjo është diçka që ju prisni nga gjërat që janë në të vërtetë në hapësirë,” thotë ai, sepse rrotullimi i Tokës shkakton një zhvendosje Doppler në frekuencë.

E bënte edhe më intriguese fakti se Proxima Centauri, një yll xhuxh i kuq vetëm 4.2 vite dritë nga Toka, ka dy planetë të njohur. Një nga ata planetë ka një masë minimale shumë afër Tokës dhe rrotullohet rreth yllit në “zonën e tij të banueshme”, ku uji i lëngshëm mund të ekzistojë në sipërfaqe.

Por kur studiuesit kërkuan përsëri sinjalin, ai nuk ishte aty.

Nëse nuk ishin alienë, atëherë çfarë ishte? “Ju mund të bëni disa supozime bazuar në mënyrën se si po lëviz frekuenca. Kjo sugjeron se është ndoshta një pjesë e lirë e elektronikës duke përdorur një oshilator kuarci,” thotë Wright.

Seth Shostak, një astronom i lartë në Institutin SETI, thotë për NPR se ai ka shpresë që një ditë të zbulojë një qytetërim alien, por entuziazmi i tij është “zbutur me kohën nga realizmi”.

“Ne kemi pasur alarme të rreme në të kaluarën, dhe ju emocionoheni vetëm kur zhgënjeheni disa ditë më vonë kur më në fund kuptoni se sinjali ishte për shkak të Homo sapiens, jo Klingonëve,” thotë Shostak.

Sinjali i vitit 2019 u zbulua nga teleskopi radio pasi kaloi 26 orë duke dëgjuar në rajonin e Proxima Centauri. Por kaloi pa u vënë re deri vitin e ardhshëm. Kjo ishte kur Shane Smith, një student në Hillsdale College në Michigan, zbuloi sinjalin ndërsa analizonte të dhënat e mbledhura nga Parkes.

Smith, i cili ishte duke punuar si praktikant kërkimor me Breakthrough Listen, i tha mbikëqyrësit të tij, Universitetit të Kalifornisë, Berkeley, astronomit Danny Price, i cili e postoi atë në kanalin Breakthrough Listen Slack. Çmimi fillimisht ishte skeptik.

“Mendimi im i parë ishte se duhet të jetë ndërhyrje,” i tha ai Nature. “Por pas një kohe fillova të mendoj, ky është pikërisht lloji i sinjalit që ne po kërkojmë.”

Smith tha se ishte i emocionuar, por edhe skeptik, duke menduar se kishte një shpjegim të thjeshtë. “Nuk e kam menduar ndonjëherë se sinjali do të shkaktonte një eksitim të tillë”, tha ai.

Nuk është alarmi i parë fals për shkencëtarët që kërkojnë inteligjencë jashtëtokësore.

Në vitin 2015, për shembull, astronomët rusë duke përdorur një teleskop radio në Zelenchukskaya, në rrëzë të maleve të Kaukazit në veri të Gjeorgjisë, zbuluan një sinjal interesant në formë rrezeje. Kjo doli të ishte nga një satelit ushtarak rus.

Më e famshmja, në vitin 1977, astronomët që shikonin printimet nga një observator në Universitetin Shtetëror të Ohajos, i njohur si Veshi i Madh, zbuluan një shpërthim 72 sekondash aq të pazakontë sa një anëtar i ekipit, Jerry Ehman, shkroi “Uau!” në fletën e të dhënave.

“Wow! Sinjali” nuk është shpjeguar kurrë në mënyrë të kënaqshme, thotë Wright. “Njerëzit kanë depërtuar mbi të,” thotë ai. “Ne nuk do të kemi papritur një moment aha ku do të kuptojmë se çfarë ishte. Dyshoj se do të duhet të jetë thjesht një mister nëse nuk përsëritet.”