Satelitët Starlink sjellin Wi-Fi në Francën rurale

foto

Shërbimi i internetit satelitor Starlink po fiton ngadalë popullaritet në Francë pas uljes së çmimeve.

foto

Starlink ofron akses në internet me shpejtësi të lartë në zonat rurale që kanë pak akses në brez të gjerë.

foto

Shërbimi, i operuar nga SpaceX i Elon Musk, uli kostot e tij mujore të abonimit nga 99 në 50 euro në gusht, megjithëse përdoruesit duhet të blejnë gjithashtu një komplet instalimi prej 480 euro.

Abonentët marrin një pjatë të vogël satelitore për ta vendosur diku me një pamje të qartë të qiellit dhe një ruter wi-fi.

Për 100 € në muaj mund të merrni internet portativ që mund të përdoret kur udhëtoni me automjete të tilla si furgona kampe.

Starlink ka rezultuar i diskutueshëm që nga lansimi në Francë në maj 2021.

Kritikët thonë se plejada e saj prej mijëra satelitësh me orbitë të ulët – aktualisht janë më shumë se 3,000, me plane deri në 42,000 – rrezikon të rrëmojë qiellin e natës.

Në prill, gjykata më e lartë administrative e Francës, Conseil d’Etat, revokoi autorizimet e frekuencave të Starlink, pasi nuk kishte pasur konsultime publike.

Autoriteti rregullator Arcep i dha kompanisë një autorizim të ri në qershor pas konsultimeve të kërkuara, duke thënë se ky proces kishte nxjerrë në pah përfitimet e shërbimit në drejtim të ofrimit të lidhjes në zonat e shërbyera keq nga fibra optike.

Starlink njoftoi në shtator se kishte 700,000 abonentë, duke përfshirë 6,500 në Francë.

Është e mundur të ndërmerret një provë 30-ditore përpara se të paguani paketën e instalimit.

BE kohët e fundit ra dakord të vazhdojë me planet për sistemin e vet të komunikimit satelitor, IRIS², që do të nisë në vitin 2024.

Synimi kryesor është sigurimi i komunikimeve qeveritare në kohë krize, megjithëse mund të përdoret gjithashtu për të lidhur zona që nuk mbulohen aktualisht nga brezi i gjerë.

Neosat, nga Nordnet, pjesë e grupit Orange, ofron gjithashtu internet satelitor, me shpejtësi më të ulët, por edhe kosto më të ulët – duke filluar nga 39,90 euro në muaj dhe 299 euro për harduerin.