Këshilltari i NASA -s jep dorëheqjen pasi kërkesa për ndryshimin e emrit të teleskopit James Webb u refuzua

foto

Një këshilltar i NASA -s shkroi një letër të hapur të martën pse ata vendosën të japin dorëheqjen pasi një kërkesë për të ndryshuar emrin e teleskopit hapësinor James Webb u refuzua nga agjencia.

Lucianne Walkowicz, e cila është jo -binare, shkroi se ata po jepnin dorëheqjen “sepse trajtimi i pyetjeve të NASA -s në lidhje me James Webb si një zgjedhje për të emëruar misionin e saj të ardhshëm kryesor ka bërë një farsë të këtij komiteti [NASA Astrophysics Advisory]”.

Letra iu dërgua gjithashtu Komitetit Këshillimor të Astrofizikës të NASA -s.

Një peticion qarkulloi në fillim të këtij viti duke kërkuar që emri i teleskopit hapësinor James Webb të ndryshohet. Teleskopi është emëruar pas ish-administratorit të NASA-s, James Webb, i cili gjithashtu shërbeu në një rol të nivelit të lartë në Departamentin e Shtetit. Kritikët thonë se ai lejoi shkarkimin e punonjësve federalë homoseksualë dhe lezbike, përfshirë në rastin e Clifford Norton që punonte në NASA, raportoi NPR.

Përpjekjet për të ndryshuar emrin ishin të pasuksesshme, me NASA -n për NPR se pas hetimit të çështjes, emri i teleskopit nuk do të riemërohet.

“Ne nuk kemi gjetur asnjë provë në këtë kohë që urdhëron ndryshimin e emrit të Teleskopit Hapësinor James Webb,” tha administratori i NASA -s Bill Nelson për media.

Walkowicz – i cili ka një asteroid të quajtur pas tyre – tha se përgjigja e agjencisë për të mos marrë parasysh ndryshimin e emrit ”dërgon një mesazh të qartë të pozicionit të NASA -s mbi të drejtat e astronomëve të çuditshëm. Gjithashtu më flet qartë se NASA nuk e meriton kohën time. ”

“Pas një viti e gjysmë të kaluar që kemi pasur jo vetëm me pandeminë, por edhe duke luftuar kombëtare me çështjet e racizmit dhe të drejtave të njeriut, kjo e shqetëson mendjen se NASA ka aq pak njohuri për pjesëmarrjen e saj në shtypjen sistematike,” ata thonë shtuar në letrën e tyre. “Çfarë do të thotë, për shembull, që Selia e NASA -s ta riemërtojë adresën e saj në” Hidden Figures Way “, kur vetë NASA fshehu figurat e Katherine Johnson, Dorothy Vaughn dhe Mary Jackson për të filluar?”