Kometa Leonard duket të jetë më e mira e vitit dhe është e dukshme tani

foto

Pas disa muajsh pritjeje, kometa më premtuese për skywatchers këtë vit më në fund po afrohet më shumë dhe më e dukshme.

Në fillim të vitit 2021, studiuesi Greg Leonard zbuloi kometën C/2021 A1, tani e njohur më mirë si kometa Leonard. Në atë kohë ajo po shkonte në drejtimin tonë nga hapësira e thellë me potencialin për të qenë kometa më e ndritshme e vitit.

Asnjë kometë tjetër superylli me aftësinë për të tejkaluar Leonardin nuk është shfaqur ende, kështu që duket sikur Lenny i ndritshëm do të përmbushë potencialin e tij në muajin e ardhshëm.

“Ka shanse për ta parë lehtësisht këtë kometë me sy të lirë, edhe nëse në kushte më pak se optimale,” shkruan astronomi Gianluca Masi me Projektin Virtual Telescope, me bazë në Itali.

Natyrisht, kometat janë jashtëzakonisht të paqëndrueshme në lidhje me planet e tyre dhe mund të shpërbëhen pothuajse në asgjë pothuajse në çdo kohë ndërsa afrohen me diellin.

Por nëse Leonardi mbijeton për të përmbushur parashikimet më optimiste të astronomëve, topi i madh i borës hapësinore do të kalojë pranë Tokës në dhjetor, kur mund të jetë i dukshëm me dylbi ose ndoshta edhe pa to. Nga atje ai bën një kalim afër diellit dhe kthehet në hapësirën e thellë në janar.

Një numër astrofotografish tashmë kanë arritur të bëjnë disa foto mjaft mbresëlënëse të Leonardit duke u shfaqur në një koma të gjelbër me bisht të zgjatur.

Leonard ka të ngjarë të mos jetë i mundur të shihet pa lente të paktën deri në mes të dhjetorit, por ju mund të jeni në gjendje ta kapni atë me dylbi tashmë. Për javët e ardhshme, është e dukshme kryesisht në orët e hershme të mëngjesit para lindjes së diellit. Ndërsa viti fillon të bjerë, ai mund të dallohet në qiejt e mbrëmjes.

Për të parë se çfarë ka të paktën një shans për të qenë një ngjarje kozmike një herë në jetë, unë rekomandoj të vendosni vendndodhjen tuaj në një aplikacion gjurmimi ose uebsajt si TheSkyLive për të marrë kohën më të mirë dhe në cilin drejtim të shikoni. Për njerëzit në Amerikën e Veriut si unë, shënoni kalendarët tuaj për 14 dhjetor, që është menjëherë pasi kometa kalon pranë Tokës dhe kur ajo do të bëhet e dukshme pikërisht mbi horizont pas perëndimit të diellit për shumë shikues.

Ndërsa nuk mund të themi me siguri se çfarë lloj shfaqjeje do të bëjë Leonard ende, ne e dimë se ky do të jetë shansi ynë i vetëm për ta parë atë nga afër: Udhëtimi i tij nga hapësira e thellë për të ardhur deri këtu vlerësohet të ketë marrë rreth 35,000 vjet.