Roveri në Mars vëren një hënë të çuditshme marsiane

foto

Ndërsa shikonte në qiellin e mjegullt të Marsit, roveri Perseverance i NASA-s kohët e fundit vuri re një nga hënat në formë të parregullt të Marsit.

Hëna, Deimos, është relativisht e vogël në 7.5 milje e gjerë, kështu që duket si një vend i ndritshëm në qiellin e mbrëmjes së Marsit, siç shihet në videon timelapse më poshtë. NASA vuri re hënën e trazuar ndërsa kërkonte retë marsiane lart. Deimos është një nga dy hënat marsiane dhe i duhen rreth 30 orë për të orbituar planetin shkretëtirë Mars.

Kryesisht, misioni i roverit është të kërkojë shenja të mundshme të jetës së kaluar primitive – nëse do të kishte ekzistuar ndonjëherë – dhe të mbledhë mostra të vogla shkëmbinjsh për një mision të ardhshëm për të fluturuar përsëri në Tokë.

Roveri aktualisht po shpon në shkëmbinj (një sfidë) në Kraterin Jezero, një destinacion emocionues sepse shkencëtarët e NASA -s mendojnë se ky rajon “dikur ishte përmbytur me ujë dhe ishte shtëpia e një delte të lashtë të lumit”. Të paktën, në Tokë, ne e dimë që jeta mikrobike lulëzon në vende me ujë.

Këmbëngulja nuk është vetëm mbledhja e shkëmbinjve dhe pamjeve në Mars: Po regjistron edhe tinguj marsianë të paparë. Mikrofonët e roverit kanë kapur këmbënguljen që gjëmon mbi tokën shkëmbore, shkëmbinjtë e tij me lazer, dhe erën e tmerrshme marsiane.