Ky oqean pushtoi fqinjin e tij më herët se sa mendonte kushdo

foto

Shumë kohë më parë, dy oqeanet ekzistonin në harmoni, me ujërat e ngrohtë dhe të kripur të Atlantikut që derdheshin butësisht në Arktik. Natyra e shtresuar e Arktikut – akulli i detit në krye, ujërat e ëmbla të freskëta në mes dhe uji i ngrohtë dhe i kripur në fund – ndihmoi në mbajtjen e kufirit midis oqeanit polar dhe Atlantikut më të ngrohtë.

Por gjithçka ndryshoi kur oqeani më i madh filloi të rrjedhë më shpejt sesa mund të strehonte oqeani polar, duke dobësuar dallimin midis shtresave dhe duke i shndërruar ujërat e Arktikut në diçka më afër Atlantikut. Ky proces, i quajtur Atlantifikimi, është pjesë e arsyes pse Arktiku po ngrohet më shpejt se çdo oqean tjetër.

“Nuk është një pushtim i ri i Arktikut,” tha Yueng-Djern Lenn, një oqeanograf fizik në Universitetin Bangor në Uells. “Ajo që është e re është se vetitë e Arktikut po ndryshojnë.”

Satelitët ofrojnë disa nga matjet më të qarta të ndryshimeve në Oqeanin Arktik dhe akullin e detit. Por të dhënat e tyre kthehen vetëm rreth 40 vjet, duke errësuar se si klima e oqeanit mund të ketë ndryshuar në dekadat e mëparshme.

“Për t’u kthyer prapa, ne kemi nevojë për një lloj makine kohe,” tha Tommaso Tesi, një studiues në Institutin e Shkencave Polare-CNR, Itali.

Në një punim të botuar të mërkurën në revistën Science Advances, Dr. Tesi dhe kolegët ishin në gjendje të kthenin kohën pas me bërthama sedimentesh të gjata deri në oborr të marra nga fundi i detit, të cilat arkivuan 800 vjet ndryshime historike në ujërat e Arktikut. Analiza e tyre zbuloi se Atlantifikimi filloi në fillim të shekullit të 20-të – dekada përpara se procesi të ishte dokumentuar nga imazhet satelitore. Arktiku është ngrohur me rreth 2 gradë Celsius që nga viti 1900. Por ky Atlantifikim i hershëm nuk u shfaq në modelet ekzistuese të klimës historike, një mospërputhje që autorët thonë se mund të zbulojë boshllëqe në këto vlerësime.

“Është pak shqetësuese sepse ne mbështetemi në këto modele për parashikimet e ardhshme të klimës,” tha Dr. Tesi.

Mohamed Ezat, një studiues në kampusin Tromso të Universitetit Arktik të Norvegjisë, i cili nuk ishte i përfshirë në hulumtim, i quajti gjetjet “të jashtëzakonshme”.

“Informacionet mbi ndryshimet afatgjata të së kaluarës në hidrografinë e Oqeanit Arktik janë të nevojshme dhe të vonuara”, shkroi Dr. Ezat në një email.

Në vitin 2017, studiuesit nxorrën një bërthamë sedimenti nga fundi i detit të Kongsfjorden, një fjord akullnajor në skajin lindor të ngushticës Fram, një portë midis arkipelagut norvegjez Svalbard dhe Grenlandës, ku përzihen ujërat e Arktikut dhe Atlantikut.

Studiuesit e prenë thelbin në intervale të rregullta dhe i thanë ato shtresa. Më pas erdhi procesi i mundimshëm i shoshitjes dhe identifikimit të foraminiferave të mostrave – organizma njëqelizore që ndërtojnë guaska të ndërlikuara rreth vetes duke përdorur minerale në oqean.

Kur foraminiferat vdesin, predha e tyre zhvendoset në fund të detit dhe grumbullohet në shtresa sedimenti. Krijesat janë të dhëna thelbësore në mostrat e sedimentit; Duke identifikuar se cilat foraminifera janë të pranishme në një kampion dhe duke analizuar përbërjen kimike të guaskave të tyre, shkencëtarët mund të nxjerrin në pah vetitë e oqeaneve të kaluar.

Ideja fillestare e ekipit ishte të rindërtonte kushtet oqeanografike të një rajoni që përmbante ujërat e Arktikut dhe Atlantikut, duke shkuar 1000 deri në 2000 vjet më parë. Por, në copat e bërthamës që datojnë nga fillimi i shekullit të 20-të, studiuesit vunë re një rritje të papritur, masive në përqendrimin e foraminiferave që preferojnë mjedise të kripura – një shenjë e Atlantikut, shumë më herët se sa e kishte dokumentuar dikush.

“Ishte shumë surpriza në një studim,” tha Francesco Muschitiello, një oqeanograf në Universitetin e Kembrixhit dhe një autor i letrës.

Sasia e madhe e sedimentit ishte aq e lartë sa studiuesit mund të mbledhin një kronologji të klimës së kaluar deri në rritje pesë ose 10-vjeçare. Për më tepër, një biomarker molekular mund të përcaktojë një vit specifik, 1916, kur filloi nxjerrja e qymyrit në Kongsfjorden. Meqenëse zhvendosja e foraminifereve ndodhi pak përpara këtij shënuesi, studiuesit vlerësojnë se Atlanticifikimi filloi rreth vitit 1907, jep ose merr një dekadë.

Kur studiuesit krahasuan të dhënat nga modeli i tyre paleoklimatik me të tjerët për të parë nëse ato mbivendosen, ata zbuluan se modelet ekzistuese të klimës nuk kishin asnjë shenjë të këtij Atlantifikimi të hershëm. Studiuesit sugjerojnë një sërë arsyesh të mundshme pas kësaj mungese, siç është nënvlerësimi i rolit të përzierjes së ujërave të ëmbla në Arktik ose ndjeshmëria e rajonit ndaj ngrohjes.

Dr. Lenn, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkime, sheh një ndryshim midis këtij Atlantiifikimi të hershëm dhe Atlantikimit të tanishëm, të shpejtë, i cili drejtohet kryesisht nga shkrirja e akullit të detit Arktik. “Është shumë shpejt pas fillimit të revolucionit industrial që ne të kemi akumuluar nxehtësi të tepërt në sistemin planetar që ai të jetë antropogjen në atë pikë,” tha Dr. Lenn.

Autorët nuk janë të sigurt për arsyet e sakta që qëndrojnë pas Atlantifikimit të hershëm. Nëse ndikimet njerëzore janë shkaku, atëherë “i gjithë sistemi është shumë më i ndjeshëm ndaj gazeve serrë nga sa mendonim më parë,” tha Dr. Muschitiello.

Në një mundësi tjetër, ngrohja e hershme natyrore mund ta ketë bërë Oqeanin Arktik shumë më të ndjeshëm ndaj Atlantikut të përshpejtuar të dekadave të fundit. “A mund të jetë që ne destabilizuam një sistem që tashmë po ndryshonte?” tha doktor Tesi.

Ky është misteri çmendur i çdo modeli paleoklimatik. “Asnjë nga ne nuk ishte atje,” tha Dr. Lenn, duke qeshur.

Edhe pse kjo është e vërtetë për njerëzit, nuk është e vërtetë për koralet në ngushticën Fram. Kafshët jetëgjatë regjistrojnë ndryshime në klimë dhe parametra të tjerë, duke i bërë ato roje të shkëlqyera të historisë klimatike. Dr. Tesi shpreson të studiojë më pas koralet me jetë të ftohtë të ngushticës, për të parë se çfarë pasqyre mund të ofrojnë në uzurpimin e Arktikut nga Atlantiku.