NASA do të përpiqet të ridrejtojë rrugën e një asteroidi duke përplasur një anije kozmike në të

foto

Nëse ju jeni një adhurues, si unë, i të mos shtypurit për vdekje nga një shkëmb që bie nga qielli, atëherë duhet të jeni të interesuar për misionin që NASA nisi sot me një raketë SpaceX Falcon 9. Anija kozmike në hundën e asaj rakete quhet DART (Testi i Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit), dhe ajo anije kozmike do të godasë menjëherë në asteroidin Dimorphos me shpresën për të ridrejtuar rrugën e saj.

Tani, jam i lumtur të them se kjo po bëhet jo sepse Dimorphos në fakt po kërcënon të godasë Tokën, por sepse e bën një subjekt të mirë testimi. Shihni, Dimorphos është pjesë e një çifti binar asteroidësh dhe orbitash rreth asteroidit Didymos, kështu që NASA mund të tregojë nëse ndikimi i DART në Dimorphos ndikoi në orbitën e tij rreth Didymos. Më pas mund ta përdorë atë informacion për të llogaritur se si mund të devijohet një goditje e ngjashme me një asteroid që mund të drejtohet drejt Tokës.

Anija kozmike është e vogël dhe në formë kuti, dhe do të godasë Dimorphos me një shpejtësi mbresëlënëse 14,760 mph, e përshpejtuar nga motori i saj shtytës i joneve ksenon NEXT, i cili konverton energjinë diellore në shtytje graduale, por të vazhdueshme.

Një kamerë në bord dhe një softuer autonom navigimi do ta udhëheqin DART në vetëflijimin e tij në asteroid, i cili do të ndryshojë shpejtësinë e orbitës së asteroidit rreth asteroidit kryesor me një fraksion të përqindjes. Por kjo duhet të ndikojë në periudhën orbitale me disa minuta, të gjitha këto do të konfirmohen nga vëzhgimet nga Toka.

DART nuk do të arrijë në çiftin e asteroidëve deri në shtatorin e ardhshëm ose më shumë, që do të thotë se keni mjaft kohë për të kuptuar se si t’i afroheni nëse doni një vend pranë unazës.

Aftësia për të devijuar një asteroid një ditë mund të provojë të jetë absolutisht thelbësore për sigurinë e gjithçkaje që jeton në Tokë. Ndërsa, deri më tani, NASA nuk parashikon që një asteroid me përmasa të konsiderueshme të godasë Tokën në shekullin e ardhshëm apo më shumë, ka pasur 1200 goditje meteorësh në Tokë nga asteroidë mbi tre këmbë në gjatësi që nga viti 1988, dhe vetëm 0.42 përqind e tyre – pesë – në fakt ishin parashikuar paraprakisht.

Pra, nuk është tamam sikur të kemi një dorezë vërtet të fortë për të gjithë këtë gjë të parashikimit të asteroideve, dhe të gjesh një mënyrë për të qenë gati për të devijuar diçka do të ishte vërtet një ide e shkëlqyeshme. Në mënyrë ideale, nëse ky test funksionon, një anije kozmike e ngjashme devijuese do të vihet në dispozicion dhe do të jetë gati për të shkuar, nëse situata do të lindë në të ardhmen.