Memeja origjinale ‘Doge’ u shit si NFT për 4 milionë dollarë – tani ju mund të zotëroni një pjesë të tij për më pak se 1 dollarë

foto

Meme legjendare “Doge” e vitit 2010, e cila portretizon një qen shiba inu të quajtur Kabosu dhe frymëzoi krijimin e kriptomonedhës dogecoin, e shitur për 4 milion dollarë si një shenjë NFT, ose jo-fungible, në qershor.

Për disa, kjo mund të duket si shumë para për të paguar për të zotëruar një jpeg, por memeja “Doge” ka krijuar një komunitet masiv në internet, dhe dogecoin tani është një kriptovalutë kryesore sipas vlerës së tregut, me fansat përfshirë Elon Musk dhe Mark Cuban

Megjithëse shumica e investitorëve nuk mund të përballonin një çmim shumë milionësh për meme NFT të “Doge”, çdokush tani do të ketë një mundësi për të zotëruar një pjesë të tij për më pak se 1 dollarë.

Kjo sepse PleasrDAO, kolektivi që bleu meme NFT “Doge”, po shet pronësinë e pjesshme të tij, duke filluar nga e Mërkura.

Përmes një platforme të quajtur Fractional.art, PleasrDAO ka “fraksionuar” NFT-si rezultat, NFT përfaqësohet nga miliarda shenja ERC-20, të cilat janë standarde për krijimin dhe lëshimin e kontratave të zgjuara në blockchain Ethereum. Në këtë rast, PleasrDAO i ka quajtur argumentet DOG.

Investitorët pastaj mund të blejnë sa më shumë ose sa më pak shenja DOG që mund të përballojnë në Fractional.art dhe në shkëmbimin e decentralizuar Miso. Sa argumente blen një investitor do të përcaktojë aksionet e tyre të pronësisë në meme NFT të “Doge”, megjithëse PleasrDAO do të ruajë pronësinë e shumicës.

Mbajtësit e DOG gjithashtu do të jenë në gjendje të marrin pjesë në vendimmarrjen e ardhshme që rrethon NFT. Për shembull, mbajtësit e DOG do të votojnë para se NFT të shitet në të ardhmen, siç shkroi Jamis Johnson, zyrtari kryesor i PleasrDAO, në një postim në blog.

I [Unë] është shumë sikur Luvri të vendosë të fraksionojë Mona Lizën dhe të shpërndajë një pjesë të saj në pronësi të publikut. Sidoqoftë, ndryshe nga Luvri, pronësia kolektive e artit është vërtet e mundur vetëm duke përdorur kripto art, “shkroi Johnson.

“Në këtë botë të parë dixhitale, NFT-të mund të kapin momente, fenomene dhe koncepte të rëndësishme, ndërsa një kontratë e zgjuar mund t’i fraksionojë dhe t’i shpërndajë ato tek publiku.”

PleasrDAO nuk është i pari që “thyen” një NFT, dhe tendenca ka të ngjarë të vazhdojë.

Tregu për NFT -të ka shpërthyer kohët e fundit – vetëm këtë muaj, OpenSea, tregu më i madh NFT në botë, pa mbi 2 miliardë dollarë transaksione, me disa koleksione individuale NFT që shiten për miliona dollarë.

Në “fraksionimin” e një NFT me çmim të lartë, investitorët e rregullt mund të kenë mundësinë të zotërojnë një pjesë të aktiveve ikonike, por të shtrenjta, alternative. Sidoqoftë, shumë ekspertë i konsiderojnë NFT -të si të rrezikshme dhe këshillojnë të investoni jo më shumë sesa mund të përballoni për të humbur.