WhatsApp u gjobit me 266 milionë dollarë nga mbikëqyrësi i privatësisë i BE -së, për shkelje të të dhënave

foto

WhatsApp u urdhërua të paguajë një dënim prej 225 milionë eurosh (266 milionë dollarë) për dështimin për të qenë transparent në lidhje me mënyrën se si i trajtonte informacionet personale, gjoba e parë e saj sipas ligjit të përforcuar të mbrojtjes së të dhënave të Bashkimit Evropian.

Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave-mbikëqyrësi kryesor i privatësisë në Silicon Valley në Evropë-tha se ka gjetur shkelje në mënyrën se si WhatsApp shpjegoi se si përpunonte të dhënat e përdoruesve dhe jo përdoruesve, si dhe se si të dhënat ndaheshin midis WhatsApp dhe kompanive të tjera të Facebook.

Gjoba vjen javë pasi Amazon.com Inc u godit me një dënim rekord prej 746 milionë euro në Luksemburg, ku ka bazën e saj evropiane, për përpunimin e të dhënave personale në kundërshtim me Rregulloren e Përgjithshme të BE-së për Mbrojtjen e të Dhënave.

Sipas ligjit trevjeçar të GDPR, autoritetet kanë kompetenca për të gjobitur kompanitë deri në 4% të shitjeve të tyre vjetore. Rregullat vënë përgjegjës mbikëqyrjen e kujdestarëve të bazuar në qendrën e zgjedhur të BE -së të një kompanie. Por rregullatori irlandez, i cili ka të paktën 28 ​​hetime të privatësisë të hapura që synojnë gjigantët e teknologjisë si Apple Inc. dhe Google të Alphabet Inc., është përballur me kritika në rritje për shkak se ka marrë shumë kohë për të përfunduar çështjet e saj.

“Ne nuk pajtohemi me vendimin sot në lidhje me transparencën që u siguruam njerëzve në 2018 dhe dënimet janë tërësisht joproporcionale,” tha një zëdhënës i WhatsApp. “Ne do të apelojmë këtë vendim.”

Autoriteti irlandez tha se do të urdhërojë gjithashtu shërbimin e mesazheve të ndërmarrë veprime përmirësuese për të sjellë në përputhje komunikimin e tij të përpunimit të të dhënave. Kjo përfshin bërjen më të qartë se si përdoruesit mund të paraqesin një ankesë tek një autoritet mbikëqyrës.

WhatsApp njoftoi në një depozitim rregullator irlandez në nëntor se ai ndau 77.5 milionë euro për të paguar gjobat e mundshme nga të paktën dy hetime nga mbikëqyrësi irlandez i mbrojtjes së të dhënave.

Bordi Evropian për Mbrojtjen e të Dhënave, një panel i autoriteteve të të dhënave të BE -së, tha në një deklaratë të enjten se kërkoi një gjobë më të lartë të privatësisë për WhatsApp që çonte në dënimin e vendosur nga Irlanda.

Një draft fillestar i vendimit të gjobës nga mbikëqyrësi irlandez u pengua mes disa kundërshtimeve nga homologët e BE -së, duke përfshirë “përshtatshmërinë e masave korrigjuese të parashikuara”.

Gjoba e së enjtes vjen gjithashtu në mes të presionit të shtuar mbi WhatsApp mbi ndryshimet e politikave që njoftoi në janar. Ajo u detyrua të vonojë rregullimin deri në maj pas një reagimi të ashpër nga përdoruesit dhe rregullatorët mbi atë se çfarë të dhënash mbledh shërbimi i mesazheve dhe si e ndan atë informacion me Facebook -un e tij.

Bordi Evropian për Mbrojtjen e të Dhënave, një panel i autoriteteve të BE -së, tha në korrik se praktikat e Facebook të lidhura me të dhënat e WhatsApp duhet të shqyrtohen “si një çështje përparësie” nga mbikëqyrësi irlandez i privatësisë.

Autoriteti irlandez nga ana e tij tha se do të merrte parasysh çdo ndjekje rregullatore aty ku ishte e nevojshme, por se hetimi i tij më i avancuar i WhatsApp kishte përfshirë tashmë “një hetim të thelluar në politikën e privatësisë të WhatsApp”.