Microsoft ndryshon konfigurimet e ,NET pas kritikave të publikut

foto

Microsoft po ndryshon një vendim për të hequr një veçori kryesore nga publikimi i tij i ardhshëm .NET 6, pas një proteste publike nga komuniteti me burim të hapur. Microsoft zemëroi komunitetin me burim të hapur .NET në fillim të kësaj jave duke hequr një pjesë kyçe të Hot Reload në versionin e ardhshëm të .NET 6, një veçori që lejon zhvilluesit të modifikojnë kodin burim ndërsa një aplikacion po ekzekutohet dhe të shohin menjëherë rezultatet.

Është një veçori që shumë e kishin pritur me padurim ta përdornin në Visual Studio Code dhe nëpër platforma të shumta, derisa Microsoft mori një vendim të diskutueshëm të minutës së fundit për ta kyçur atë në Visual Studio 2022, i cili është një produkt me pagesë që është i kufizuar në Windows. Burimet në Microsoft, duke folur në kushte anonimiteti, i thanë The Verge se ndryshimi i minutës së fundit u bë nga Julia Liuson, kreu i sektorit të zhvilluesve të Microsoft, dhe ishte një veprim i fokusuar në biznes.

Microsoft tani e ka kthyer ndryshimin pas një reagimi të ashpër dhe zemërimit brenda kompanisë nga shumë prej punonjësve të Microsoft. “Ne bëmë një gabim në ekzekutimin e vendimit tonë dhe u desh më shumë sesa pritej për t’iu përgjigjur komunitetit,” shpjegon Scott Hunter, drejtor i menaxhimit të programit për .NET. Microsoft tani ka miratuar kërkesën tërheqëse të komunitetit për të riaktivizuar këtë veçori dhe do të jetë e disponueshme në versionin përfundimtar të .NET 6 SDK.

Ne i kërkuam Microsoft-it të komentonte mbi faktin se një ekzekutiv urdhëroi ndryshimin, por kompania nuk donte të diskutonte vendimin e diskutueshëm. “Ne kemi marrë hapa për të adresuar çështjen që kanë përjetuar disa nga anëtarët tanë të komunitetit OSS,” thotë një zëdhënës i Microsoft në një deklaratë për The Verge. “Aftësia Hot Reload do të jetë në versionin e disponueshmërisë së përgjithshme të SDK .NET 6, i disponueshëm më 8 nëntor.”

Megjithatë, postimi në blog i Microsoft nuk e trajton këtë vendim të diskutueshëm. Në vend të kësaj, sugjeron se ishte thjesht një gabim heqja e kodit në vend që thjesht ta çaktivizonte atë, dhe jo një vendim biznesi. “Në përpjekjen tonë për të arritur qëllimin, pa dashje përfunduam duke fshirë kodin burimor në vend që thjesht të mos e thirrnim atë shteg kodi,” thotë Hunter.

Ndërsa ndryshimi do të jetë i mirëpritur për komunitetin .NET, shpjegimi dhe rrethanat rreth këtij incidenti nuk do të jenë të lehta për ata që vlerësojnë transparencën rreth vendimeve të tilla.

“Siç është e vërtetë me shumë kompani, ne po mësojmë të balancojmë nevojat e komunitetit OSS dhe të jemi një sponsor i korporatës për .NET,” thotë Hunter. “Ndonjëherë ne nuk e kuptojmë siç duhet. Kur nuk e bëjmë, më e mira që mund të bëjmë është të mësojmë nga gabimet tona dhe të jemi më mirë të ecim përpara.”

Ky episod i rastësishëm erdhi pas javëve të trazirave në komunitetin .NET për përfshirjen e Microsoft -it në Fondacionin .NET. Fondacioni u krijua në 2014 kur Microsoft krijoi .NET me burim të hapur, dhe supozohet të jetë një organizatë e pavarur që ekziston për të përmirësuar zhvillimin e softuerit me burim të hapur dhe bashkëpunimin për. Një anëtar i bordit në dorëheqje vuri në pikëpyetje rolin e Fondacionit .NET kohët e fundit, duke pyetur nëse “është këtu për të zbatuar vullnetin e Microsoft në .NET me burim të hapur, apo jeni këtu për të ndihmuar në nxitjen dhe promovimin e një komuniteti të shëndetshëm?”

Një polemikë e kohëve të fundit çoi gjithashtu që drejtoresha ekzekutive e Fondacionit .NET, Claire Novotny, të jepte dorëheqjen kohët e fundit dhe të tjerët të vënë në pikëpyetje pavarësinë e Fondacionit .NET duke pasur parasysh privilegjet e veçanta të Microsoft. Microsoft sigurisht ka dëmtuar disa nga puna me burim të hapur që ka ndërtuar për 10 vjet me këtë kthesë, dhe kompania ka ende shumë punë përpara për të përmirësuar marrëdhëniet me komunitetin .NET dhe çështjet rreth ndikimit të tij në . Fondacioni NET.