Tani mund të hapni aplikacione nga Google Play në Windows 11

foto

Në fillim të kësaj jave, Microsoft lëshoi versionin e parë të Nënsistemit Windows për Android (WSA) për Insajderët në kanalet Beta dhe Release Preview. Megjithëse fillimisht ishte menduar për të testuar Insajderët, çdo instalim i pajtueshëm i Windows 11 mund të fillojë WSA në një kohë të shkurtër.

Microsoft ofron WSA përmes Amazon Appstore. Megjithatë, kjo aktualisht funksionon vetëm me PC të vendosur në rajonin e SHBA dhe me një llogari në Amazon në SHBA. Lajmi i mirë është se ju nuk keni nevojë për Amazon Appstore për të ekzekutuar WSA.

Në këtë tutorial, ne do të tregojmë se si të aktivizoni WSA dhe të funksiononi pa një Amazon Appstore dhe të ngarkojmë shumë aplikacione të njohura Android përmes ADB. Ne gjithashtu i marrim gjërat një hap më tej dhe tregojmë se si mund të aktivizoni Shërbimet e Google Play dhe të përdorni Play Store me një magji të linjës së komandës.

Magjepsja e Microsoft me ndërthurjen e Windows dhe Android nuk është vërtet e re. Në epokën e Windows Phone, Microsoft luajti me idenë e ekzekutimit të aplikacioneve Android në Windows 10 Mobile nëpërmjet një mjeti të quajtur Windows Bridge për Android. I quajtur Project Astoria, kjo shihej si një mënyrë për t’i bërë zhvilluesit e Android të ripërdornin kodin për transferimin e lehtë të aplikacioneve në pajisjet që përdorin Windows 10 Mobile.

Windows 10 Mobile, megjithëse një OS shumë i aftë, nuk kishte një dyqan aplikacionesh të populluar dhe të denjë. Fyerja e shtuar ndaj lëndimit ishte përballja e hidhur midis Google dhe Microsoft që çoi në mos disponueshmërinë e shërbimeve të njohura të Google për përdoruesit e Windows Phone.

Megjithëse dukej i shkëlqyeshëm në letër dhe në ato pak demonstrime që Microsoft shfaqi në atë kohë, Projekti Astoria nuk u ngrit kurrë. Microsoft e hodhi poshtë idenë dhe në vend të kësaj tha se do të përqendrohej më tepër në Windows Bridge për iOS dhe Xamarin.

Por kjo ishte më shumë se pesë vjet më parë. Sot, Nënsistemi Windows për Android është një realitet dhe është i disponueshëm për këdo që përdor një PC të pajtueshëm me Windows 11.

Ashtu si Nënsistemi Windows për Linux (WSL) 2, Nënsistemi Windows për Android (WSA) është një makinë virtuale që funksionon në Hyper-V që u mundëson përdoruesve të ekzekutojnë binarët Android në Windows 11. Shtresa WSA mundëson përkthimin në lëvizje ndërmjet thirrjeve Android dhe Windows.

Kjo është bërë e mundur nëpërmjet Intel’s Bridge Technology, një post-përpilues në kohë ekzekutimi që lejon që kodi ARM të ekzekutohet në procesorët x86. Duke u thënë kështu, WSA mund të ekzekutohet edhe në pajisjet AMD-on-ARM të bazuara në Qualcomm dhe gjithashtu.

Me WSA, aplikacionet Android marrin një përvojë të klasit të parë në Windows 11. Ato mund të përdorin njoftimet origjinale të Windows 11, kontrollet e dritareve të reja duke përfshirë Snap dhe veçori të tjera specifike për platformën. Megjithatë, duke pasur parasysh që Microsoft nuk mund të përdorë Shërbimet e Google Mobile (GMS), WSA bazohet në Projektin me Burim të Hapur Android (AOSP) dhe përdor Appstore të Amazon për të ofruar aplikacione që nuk mbështeten në GMS.

Në fazën aktuale të testimit, rreth 50 aplikacione Android po vihen në dispozicion përmes Amazon Appstore në Windows 11, ndërsa të tjera pritet të mbërrijnë në ditët në vijim.