Microsoft po pushon punëtorët në biznesin e tij Mixed Reality pasi teknologjia që frymëzoi Mark Zuckerberg të riemërtonte kompaninë e tij

foto

Microsoft po zvogëlon grupin e realitetit të përzier që prodhon kufjet e tij pesëvjeçare, HoloLens 2, në shenjën më të fundit që teknologjia nuk po arrin të përmbushë premtimin e saj.

foto

Pajisja e palidhur që shitet me pakicë duke filluar nga 3,500 dollarë doli për herë të parë në treg në vitin 2019, plot pesë vjet përpara Apple Vision Pro me çmim të ngjashëm. Themeluesi i Facebook, Mark Zuckerberg, ishte aq i bindur se pajisjet do të ishin e ardhmja e gjigantit të mediave sociale, saqë ai e riemëroi kompaninë e tij Meta në fund të vitit 2021 dhe që atëherë zhyti 45 miliardë dollarë në divizionin e saj të Reality Labs.

foto

Megjithatë, as kufjet e tij Meta Quest 3, as HoloLens 2 i Microsoft-it më i përqendruar në ndërmarrje para tij, nuk e kanë lëvizur gjilpërën. Sipas vlerësimeve të fundit të analistëve, Apple Vision Pro i shumëpërfolur tashmë po përballet me më pak se stërlina kërkesë në SHBA.

“Më parë sot, ne njoftuam një ristrukturim të organizatës Mixed Reality të Microsoft,” tha një zëdhënës në një deklaratë për Shkence.info .

Ndërsa kompania zgjodhi të vazhdonte shitjen e HoloLens 2, ajo e la të paqartë rrugën e saj të zhvillimit, duke thënë vetëm se do të vazhdonte të investonte në Windows365 “për të arritur në ekosistemin më të gjerë të harduerit Mixed Reality”.

Kur HoloLens 2 debutoi për herë të parë, Microsoft parashikoi “nuk ka konkurrencë për dy ose tre vitet e ardhshme që mund t’i afrohet këtij niveli besnikërie”. Por vetë ekosistemi që u përpoq të krijonte është dëshmuar më i cekët sesa i gjerë pasi kërkesa e dobët për vetë pajisjet aktuale vepron si një pengesë efektive kundër interesit më të madh të zhvilluesve.

Nga fundi i vitit 2022, Wall Street Journal po raportonte për probleme të thella për kufjet e realitetit të përzier të Microsoft, i cili ndërthur botën fizike dhe dixhitale. Vetëm rreth 300,000 njësi ishin shitur në mënyrë kumulative në shtatë vitet që nga lansimi i gjeneratës së parë, sipas vlerësimeve nga studiuesi i tregut International Data Corporation, dhe më shumë se 100 punonjës u larguan nga ekipi.

“Ne patëm mundësinë për të zotëruar këtë treg,” i tha gazetës Tim Osborne, një ish-drejtor në ekipin e HoloLens në atë kohë. Por Microsoft nuk vuri njerëz ose para të mjaftueshme pas përpjekjes, tha ai.

Fortune kontaktoi kompaninë për një koment mbi numrin e saktë të vendeve të punës të prekura dhe arsyetimin për shkurtimin e kostove, por zyrtarët nuk janë përgjigjur ende.

Dërgesat globale për kufjet e realitetit të shtuar dhe realitetit virtual në të gjithë industrinë ranë me gati një të katërtën vitin e kaluar, treguan shifrat e IDC në mars.

“2023 filloi në të njëjtën mënyrë si përfundoi 2022: me një seri rëniesh të ndjeshme nga viti në vit,” tha Ramon Llamas, drejtor kërkimi me programin e Realitetit të Shtuar dhe Virtual të IDC. (Falë ardhjes së Apple Vision Pro, IDC parashikon një rikuperim 44% këtë vit në 9.7 milionë njësi.)

Kufjet MR kanë vuajtur nga perceptimi se ato janë shumë të rënda dhe estetikisht jo tërheqëse për të justifikuar çmimet e tyre premium në një botë që tashmë ka një gamë të gjerë aplikacionesh të dobishme për smartphone për të ndihmuar me detyrat tona të përditshme. Për më tepër, kufjet më të vjetra VR që nuk ofrojnë kalim të aktivizuar nga kamera kanë fituar një reputacion përprovokimi i sëmundjes së lëvizjes.

Ristrukturimi i Microsoft vjen ashtu si Ushtria Amerikane,klienti i saj më i madh, hyntestimin përfundimtarkëtë vit i sistemit të tij të integruar të shtimit vizual (ose IVAS) të kufjeve të realitetit të përzier, i cili bazohet në HoloLens 2.

Në shtator, gjeneral brigade Christopher Schneider tha Army Times se zhvillimi i fazës II të pajisjes ishte miratuar pasi problemet fillestare në lidhje me kabllot e rëndë, shtrembërimin e imazhit dhe kontrollin e lagështisë ishin korrigjuar.

“Ne mbetemi plotësisht të përkushtuar ndaj programit IVAS të Departamentit të Mbrojtjes”, shtoi Microsoft në deklaratën e tij.

Kompania e softuerit e themeluar nga Bill Gates dhe Paul Allen nuk ka pasur rekordin më të suksesshëm kur bëhet fjalë për pajisjet. Produkte si luajtësi MP3 Zune dhe smartphone Lumia i rrëzuar ndërsa edhe konsola e lojrave Xbox më e suksesshme është pas dy konkurrentëve të saj kryesorë.