Microsoft thotë se nuk duhet të përdorni Recall në Copilot+ nëse nuk dëshironi

foto

Microsoft më në fund adresoi shqetësimet e klientëve dhe kërkuesve në lidhje me pamjen automatike të ekranit, funksionin e rikujtimit të aktivizuar me AI. Kompania premton se kapakët e ekranit do të kenë më shumë enkriptim dhe do t’ju duhet të përdorni fytyrën, gjurmën e gishtit ose kodin PIN për të hyrë në funksion. Mbi të gjitha, gjigandi i teknologjisë po i thotë kujtdo që shqetësohet për privatësinë e tyre se mund t’i thotë “jo faleminderit” Recall-it kur konfiguruan për herë të parë kompjuterin e tyre Copilot+.

foto

Recall është një mjet i ri i futur në kompjuterët më të fundit Windows 11, i cili automatikisht fotografon atë që po bëni në kompjuterin tuaj çdo disa sekonda. Pastaj, PC përdor një model AI për të skanuar ato pamje të ekranit për fjalë dhe imazhe. Përdoruesit më pas mund ta përdorin mjetin për të kërkuar në aktivitetin e tyre të kaluar të kompjuterit dhe më pas të kthehen në çdo faqe interneti dhe dokumente në të cilat kanë qenë më parë. CEO i Microsoft, Satya Nadella tha se ishte sikur kompjuteri juaj të kishte një “memorie fotografike”.

Funksioni supozohej të ishte i aktivizuar si parazgjedhje dhe përdoruesit do të duhet të gërmojnë në cilësimet për ta fikur. Tani, Microsoft po rishikon qëndrimin e tij. Zëvendësuesi i Windows dhe pajisjeve të kompanisë, Pavan Davuluri, shkroi të enjten se Recall do të “opt-in” ndërsa përdoruesit të konfigurojnë kompjuterët e tyre. Cilësimi është çaktivizuar si parazgjedhje. Jo vetëm kaq, por përdoruesit gjithashtu duhet të mundësojnë shenjën biometrike në sistemin Windows Hello për të hyrë në afatin kohor të Kujtimit. Kjo do të thotë se do t’ju duhet një skaner i gjurmëve të gishtërinjve në kompjuterin tuaj, përdorni kamerën ose futni një PIN sa herë që përpiqeni të përdorni këtë veçori.

foto

Pasi Microsoft zbuloi emërtimin e ri të PC-së gjatë konferencës Build të muajit të kaluar, njerëzit në internet shprehën menjëherë shqetësime në lidhje me implikimet e privatësisë. Gjigandi i teknologjisë Mountain View u përpoq të qetësonte shqetësimet e tyre duke pretenduar se funksioni funksionon në pajisje dhe Microsoft nuk sheh kurrë asnjë nga pamjet e ekranit. Skemat e ekranit supozohet të mbahen të koduara në pajisje dhe vetëm ai profil përdoruesi duhet të jetë në gjendje t’i qaset.

Gjërat u zbuluan shpejt për Microsoft-in kur zbuluesi i mirënjohur Albacore tregoi se Recall mund të funksiononte mirë në një PC jo-Copilot+ pa NPU-në që Nadella pretendonte se ishte thelbësore për programin. Më pak se një javë më vonë, studiuesi i sigurisë Kevin Beaumont zbuloi se si i gjithë teksti i thjeshtë OCRed ishte lehtësisht i aksesueshëm në dosjet e Windows AppData. Nuk është vetëm se Recall do të nxjerrë automatikisht çdo fjalëkalim, informacion financiar ose çdo të dhënë tjetër të ndjeshme që shfaqet në ekran. Skedarët janë mjaft të aksesueshëm për këdo që ka qoftë edhe një përvojë të vogël hakerimi.

Edhe pse ka ende një javë para publikimit, strategu i sigurisë kibernetike Alex Hagenah ndau një depo falas të GitHub për “TotalRecall”, një mjet që do të lejonte këdo që kishte akses në PC Copilot+ të nxjerrë pamjet e ekranit nga dosjet e brendshme. Një nga frikat kryesore deri më tani ka qenë një aktor i keq me disa malware relativisht të thjeshtë që mund të depërtonte në një PC dhe të rikuperonte të gjitha ato të dhëna Recall të ruajtura për një vit të tërë.

Tani Microsoft pretendon se këto pamje të ekranit do të deshifrohen vetëm pasi përdoruesit të vërtetojnë veten me Sigurinë e Përmirësuar të Identifikimit të Windows Hello. Të gjithë këta kompjuterë të rinj do të dërgohen me atë softuer sigurie të instaluar si parazgjedhje.

PC-të Copilot+ janë ende të vendosur të lançohen më 18 qershor, megjithëse kjo do të thotë që Microsoft-it i është dashur të kthehet dhe të ndryshojë softuerin përpara se të dërgojë linjën e re të kompjuterëve. Sa i përket faktit nëse ndryshimet i kanë qetësuar studiuesit e sigurisë, Beaumont shkroi, “Padyshim që do të ketë djaj në detaje, potencialisht të mëdhenj, por ka disa elementë të mirë këtu.” Megjithatë, ai shtoi se është shumë e bezdisshme që u desh “një film vizatimor me ‘talete portative me qira’ si biografinë e tij në Twitter… së bashku me njerëz të tjerë në mediat sociale” për të vënë në dukje të metat e dukshme të sigurisë në tiparin e ri të softuerit kryesor të Microsoft.