Microsoft tregon çfarë e bën Windows 11 më të shpejtë se Windows 10

foto

Steve Dispensa, VP i Microsoft-it për ekipin e Menaxhimit të Windows, kohët e fundit shpjegoi disa nga ndryshimet nën kapak që i bëjnë Windows 11 të ndjehen më të shpejtë, më të përgjegjshëm dhe më performues se Windows 10. Video, e postuar në kanalin Microsoft Mechanics në YouTube, synon për të treguar se sa të ndërlikuar janë pajisjet dhe softueri dhe hapat që ndërmori Microsoft për të siguruar që Windows 11 përmirëson përvojën e përdoruesit.

Windows 11 ka një sistem të përmirësuar të menaxhimit të burimeve – tani ka nivele më të larta prioritare që i atribuohen funksioneve të planit të parë (në thelb, dritarja e programit ku jeni përqendruar aktualisht), duke zvogëluar sasinë e fuqisë përpunuese që konsumohet nga proceset në sfond.

Ky prioritizim i punës që ka rëndësi për përdoruesit në atë moment të saktë në kohë shtrihet edhe në shfletuesit, të cilët janë burime famëkeqe në çdo sistem: Windows tani ka përmirësuar aftësinë e tij për të ndaluar skedat joaktive, duke zvogëluar kështu sasinë e burimeve të sistemit të kërkuar nga sistemi themelor – dhe përmirësimi i performancës në skedën tuaj aktive. Përmirësimet këtu nuk janë asgjë për t’u tallur: Steve Dispensa thotë se sistemi mund të ketë 32% më pak përdorim të kujtesës dhe të zvogëlojë përdorimin e CPU me 37% për shkak të këtij funksioni të ri të fjetjes në skedë.

Microsoft gjithashtu ka optimizuar kodin që thërret funksionet e harduerit, duke zvogëluar vonesën midis hyrjes së përdoruesit dhe udhëzimeve aktuale që po kryhen në harduer, duke zvogëluar kështu kohën boshe dhe duke përmirësuar reagimin e perceptuar nga përdoruesi. Kjo gjithashtu ka një ndikim të madh në përdorimin e kujtesës dhe performancën e përgjithshme: udhëzimet e optimizuara zvogëlojnë gjurmën e kujtesës dhe përmirësojnë trajtimin e burimeve nga gjendja boshe në ato aktive.

Microsoft gjithashtu vendosi teknika më të reja të kompresimit që reduktuan përdorimin e përgjithshëm të diskut të OS dhe e zgjeruan këtë teknikë në funksionet e përditësimit të Windows 11. Për shkak të motorit të ri të azhurnimit në Windows 11, Microsoft premton se azhurnimet nuk do të kërkojnë aq burime sa ato aktualisht. Ata gjithashtu do të kenë funksionimin e funksioneve dhe shpërndarjen më të zgjuar dhe më të shpejtë të azhurnimit që zvogëlon madhësinë e përgjithshme të përditësimit të Windows me 40%.

Së fundi, Steve Dispensa foli pak për mënyrën sesi ky ekosistem përmirësimesh ka çuar në një filozofi të gjendjes së gjumit që është më afër telefonave dhe atë që Apple ka bërë me MacOS, në atë që rifillimi nga gjumi tani ka parë një përmirësim 25% i cili çon, sipas fjalëve të tij , për një rifillim pothuajse të menjëhershëm nga gjumi për shumicën e përdoruesve – me përfitimin e shtuar të kursimit të energjisë për pajisjet mobile që vjen nga aftësia për të hyrë në gjendje më të shpejta të gjumit pa kompromentuar punën që po kryhet.