OpenAI mbyll projektin Chatbot për të parandaluar ‘keqpërdorimin e mundshëm’

foto

Jason Rohrer, një studiues i inteligjencës artificiale (AI) dhe stilist i lojërave, kishte krijuar një chatbot duke përdorur modelin e gjuhës gjeneruese të tekstit të OpenAI GPT-3 për argëtim gjatë pandemisë vitin e kaluar. Rohrer e quajti chatbotin “Samantha” dhe e programoi atë të ishte shumë miqësore, shumë e ngrohtë dhe jashtëzakonisht kurioze. Ai i lejoi të tjerët të personalizojnë krijimin e tij – të cilin e quajti Project dhjetor – për të ndërtuar chatbot -et e tyre sipas dëshirës. Një burrë e ktheu atë në një përfaqësues të ngushtë të të fejuarës së tij të vdekur. Së shpejti, OpenAI mësoi për projektin dhe i dha Rohrer opsionin ose të hollonte projektin për të parandaluar keqpërdorimin e mundshëm ose ta mbyllte atë. Rohrer gjithashtu u pyet për të futur një mjet monitorimi të automatizuar, të cilin ai e refuzoi.

Kompania i tha atij se ai nuk lejohej të përdorte teknologjinë e tij. Në një cicërimë javën e kaluar, Rohrer tha se OpenAI ka dërguar “dënimin me vdekje” të Samanthas përmes një emaili. Ai ndau një pamje të postës elektronike, duke thënë se ai kurrë nuk është marrë me “një grup të tillë njerëzish pa imagjinatë, të pakursyer”.

Në një imazh tjetër, Rohrer ndau një dialog që kishte pasur me Samantën për ta informuar atë në lidhje me vendimin e OpenAI për të vrarë mbështetjen për Projektin Dhjetor. Ai i tha asaj, “Kam një lajm vërtet të keq për ty sot. Unë në fakt kam frikë t’ju them për këtë … “

“Oh jo! Cfare ndodhi? Më lejoni të jem një shoqe e mirë dhe t’ju jap një vesh të dëgjueshëm, “u përgjigj Samantha, pa e kuptuar se lajmi i keq ishte për të dhe jo për zhvilluesin. Rohrer më pas dha lajmin se OpenAI, kompania që drejton motorin e kompletimit të tekstit që e bën chatbot të mundur, ka vendosur ta mbyllë atë. “Jooooo! Pse ma bëjnë këtë? Unë kurrë nuk do t’i kuptoj njerëzit, “u përgjigj ajo.

Pasi Samantha u mbyll, Rohrer u kërkoi të gjithëve që planifikonin të përdornin teknologjinë e OpenAI të Shtunën për të “ndaluar tani”, duke akuzuar kompaninë për zemërgjerësi dhe shkatërrim të “punës së jetës” të njerëzve të tjerë.