Raketa ruse Soyuz dërgon ngarkesë ushtarake të klasifikuar në orbitë

foto

Ministria ruse e mbrojtjes dërgoi një ngarkesë të klasifikuar në orbitë në një raketë Soyuz të enjten (9 shtator), sipas mediave shtetërore TASS.

Anija kozmike u ngrit të enjten (9 shtator) në orën 15:59 pasdite. EDT (1959 GMT ose 10:59 pasdite me orën lokale në Moskë) nga Posetsk Cosmodrome në Rusinë veriore, thuhet në një raport të gjuhës ruse TASS.

“Mjeti i lëshimit të klasit të lehtë Soyuz-2.1v lëshoi ​​me sukses një anije kozmike në orbitën e llogaritur në interes të Ministrisë Ruse të Mbrojtjes në kohën e caktuar,” tha TASS në raportin e shkurtër (përkthyer nga makina nga Rusishtja).

Një raport tjetër nga The Barents Observer vuri në dukje se ngarkesa e ngarkesës së raketës masive pritej të spërkatte diku në veriperëndim të Detit Barents, në veri të Rusisë, pas lëshimit.

Vëzhguesi i hapësirës ruse Anatoly Zak, i cili drejton faqen e internetit Russian Space Web, shkroi se anija kozmike, e njohur si Kosmos-2551 ose EMKA, ka një masë prej 150 kilogramësh dhe do të jetë në një orbitë gati polare për qëllime zbulimi Me (Avantazhi i një orbitë polare është se Toka, me kalimin e kohës, rrotullohet nën anijen dhe lejon që i gjithë planeti të jetë i dukshëm.)

“Dyshohet të jetë sateliti i parë i imazhit Razbeg, një pasues operacional i satelitit testues Kosmos-2525 EMKA,” shkroi astrofizikani dhe gjurmuesi satelitor Jonathan McDowell i Qendrës për Astrofizikë të Harvard-Smithsonian.

Kosmos-2551 u vonua pas tre mundësive të lëshimit në korrik dhe pritet të fluturojë në orbitën e ulët të Tokës midis 198 miljeve (319 kilometra) dhe 215 miljeve (347 km) mbi planetin. Për krahasim, orbita ekuatoriale e Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor është afërsisht 450 milje (450 km).

Ky është sateliti i dytë EMKA, tha Zak në Russian Space Web. I pari u lançua më 29 mars 2018, “me sa duket i krijuar për të testuar një sistem të ri miniaturë të imazhit të Tokës”. Ky satelit, i njohur si Kosmos-2525, u fut përsëri në atmosferën e Tokës më 1 Prill 2021, sipas burimeve të të dhënave perëndimore të cituara nga Zak. Nisja e re mund të jetë kështu një zëvendësim për këtë anije kozmike më të vjetër.