Modele me të meta klimatike? Oqeani Arktik filloi të ngrohet dekada më herët se sa mendonim

foto

Oqeani Arktik është duke u ngrohur që nga fillimi i shekullit të 20-të – dekada më herët se sa sugjerojnë të dhënat – për shkak të ujit më të ngrohtë që rrjedh në ekosistemin delikat polar nga Oqeani Atlantik.

Një grup ndërkombëtar studiuesish rindërtoi historinë e fundit të ngrohjes së oqeanit në portën e Oqeanit Arktik në një rajon të quajtur ngushtica Fram, midis Grenlandës dhe Svalbardit.

Duke përdorur nënshkrimet kimike të gjetura në mikroorganizmat detarë, studiuesit zbuluan se Oqeani Arktik filloi të ngrohej me shpejtësi në fillim të shekullit të kaluar pasi ujërat më të ngrohta dhe më të kripura rrodhën nga Atlantiku – një fenomen i quajtur Atlantifikimi – dhe se ky ndryshim ka të ngjarë t’i paraprijë ngrohjes. dokumentuar nga matje instrumentale moderne. Që nga viti 1900, temperatura e oqeanit është rritur me afërsisht 2 gradë Celsius, ndërsa akulli i detit është tërhequr dhe kripësia është rritur.

Rezultatet, të raportuara në revistën Science Advances, ofrojnë perspektivën e parë historike mbi Atlantikizimin e Oqeanit Arktik dhe zbulojnë një lidhje me Atlantikun e Veriut që është shumë më e fortë se sa mendohej më parë. Lidhja është në gjendje të formësojë ndryshueshmërinë e klimës së Arktikut, e cila mund të ketë implikime të rëndësishme për tërheqjen e akullit të detit dhe rritjen e nivelit global të detit ndërsa shtresat polare të akullit vazhdojnë të shkrihen.

Të gjithë oqeanet e botës po ngrohen për shkak të ndryshimeve klimatike, por Oqeani Arktik, më i vogli dhe më i cekët i oqeaneve të botës, po ngrohet më shpejt nga të gjithë.

“Shkalla e ngrohjes në Arktik është më shumë se dyfishi i mesatares globale, për shkak të mekanizmave të reagimit”, tha bashkëautori Dr. Francesco Muschitiello nga Departamenti i Gjeografisë në Kembrixh. “Bazuar në matjet satelitore, ne e dimë se Oqeani Arktik është ngrohur në mënyrë të qëndrueshme, veçanërisht gjatë 20 viteve të fundit, por ne donim ta vendosnim ngrohjen e fundit në një kontekst më të gjatë.”

Atlantifikimi është një nga shkaqet e ngrohjes në Arktik, megjithatë të dhënat instrumentale të afta për të monitoruar këtë proces, siç janë satelitët, datojnë vetëm rreth 40 vjet më parë.

Ndërsa Oqeani Arktik bëhet më i ngrohtë, ai shkakton shkrirjen e akullit në rajonin polar, gjë që nga ana tjetër ndikon në nivelet globale të deteve. Ndërsa akulli shkrihet, ai ekspozon më shumë sipërfaqen e oqeanit në diell, duke çliruar nxehtësi dhe duke rritur temperaturat e ajrit. Ndërsa Arktiku vazhdon të ngrohet, ai do të shkrijë ngricat e përhershme, i cili ruan sasi të mëdha metani, një gaz serrë shumë më i dëmshëm sesa dioksidi i karbonit.

Studiuesit përdorën të dhëna gjeokimike dhe ekologjike nga sedimentet e oqeanit për të rindërtuar ndryshimin në vetitë e kolonës së ujit gjatë 800 viteve të fundit. Ata datonin saktësisht sedimentet duke përdorur një kombinim metodash dhe kërkuan shenja diagnostikuese të Atlantikut, si ndryshimi i temperaturës dhe kripësisë.

“Kur shikuam të gjithë shkallën kohore 800-vjeçare, të dhënat tona të temperaturës dhe kripës duken mjaft konstante,” tha bashkëautori Dr. Tesi Tommaso nga Instituti i Shkencave Polare të Këshillit Kombëtar të Kërkimeve në Bolonjë. “Por krejt papritur në fillim të shekullit të 20-të, ju e merrni këtë ndryshim të dukshëm në temperaturë dhe kripësi – me të vërtetë qëndron jashtë.”

“Arsyeja për këtë Atlantik të shpejtë në portën e Oqeanit Arktik është intriguese,” tha Muschitiello. “Ne krahasuam rezultatet tona me qarkullimin e oqeanit në gjerësi më të ulëta dhe zbuluam se ekziston një korrelacion i fortë me ngadalësimin e formimit të ujit të dendur në Detin Labrador. Në një skenar të ardhshëm të ngrohjes, qarkullimi i thellë në këtë rajon nënpolar pritet të ulet më tej për shkak të shkrirjes së shtresës së akullit të Grenlandës. Rezultatet tona nënkuptojnë se ne mund të presim Atlantikimin e mëtejshëm të Arktikut në të ardhmen për shkak të ndryshimeve klimatike.

Studiuesit thonë se rezultatet e tyre ekspozojnë gjithashtu një defekt të mundshëm në modelet klimatike, sepse ato nuk e riprodhojnë këtë Atlantik të hershëm në fillim të shekullit të kaluar.

“Simulimet e klimës në përgjithësi nuk e riprodhojnë këtë lloj ngrohjeje në Oqeanin Arktik, që do të thotë se ka një kuptim jo të plotë të mekanizmave që drejtojnë Atlantikizimin”, tha Tommaso. “Ne mbështetemi në këto simulime për të projektuar ndryshimet klimatike në të ardhmen, por mungesa e ndonjë shenje të një ngrohjeje të hershme në Oqeanin Arktik është një pjesë që mungon nga enigma.”