Shkencëtarët të entuziazmuar nga zbulimi ‘mahnitues’ i tufës së mamuthit në fund të oqeanit

foto

Një tufë vigan e gjetur në thellësi të detit në brigjet qendrore të Kalifornisë do t’u ofrojë shkencëtarëve një “mundësi të rrallë” për të mësuar më shumë rreth kafshës dhe habitatit të saj.

Institucioni Kërkimor i Akuariumit të Monterey Bay (MBARI) njoftoi të hënën se gjatë një ekspedite të vitit 2019, studiuesit vunë re atë që dukej të ishte një tufë elefanti. Ata ishin në gjendje të merrnin vetëm një pjesë të vogël të ekzemplarit dhe u kthyen këtë korrik për të mbledhur të gjithë sendin. Tani është konfirmuar se tufa, e cila ka më shumë se tre metra gjatësi, është nga një vigan kolumbian. Normalisht, ekzemplarë të viganit gjenden në tokë, por për shkak se ky ishte në një mjedis të ftohtë me presion të lartë, është ruajtur në një mënyrë që e bën më të lehtë për studiuesit studimin.

“Mamuthë të tjerë janë nxjerrë nga oqeani, por në përgjithësi jo nga thellësi më shumë se disa dhjetëra metra,” tha në një deklaratë paleontologu i Universitetit të Miçiganit, Daniel Fisher. Studiuesi i MBARI, Steven Haddock tha se shkencëtarët “fillojnë të presin të papriturën kur eksplorojnë detin e thellë, por unë jam ende i habitur që dolëm në tufën e lashtë të një vigan”, duke shtuar, “puna jonë për të ekzaminuar këtë zbulim emocionues sapo ka filluar dhe ne presim të ndajmë më shumë informacion në të ardhmen.”

Studiuesit do të renditin ADN-në nga ekzemplari, i cili ata besojnë se është më shumë se 100,000 vjet i vjetër. Nëse është kështu, ai do të ishte bajaku më i vjetër i ruajtur mirë i gjetur ndonjëherë në këtë rajon. “Semplarët si ky paraqesin një mundësi të rrallë për të pikturuar një fotografi si të një kafshe që ka qenë e gjallë, ashtu edhe të mjedisit në të cilin jetonte,” tha studiuesja e Universitetit të Santa Cruz Paleogenomics Lab, Beth Shapiro. “Mbetjet e mamuthëve nga Amerika e Veriut kontinentale janë veçanërisht të rralla, dhe kështu ne presim që ADN-ja nga ky tufë do të shkojë shumë për të përmirësuar atë që dimë për mamuthët në këtë pjesë të botës.”