Një super-stuhi diellore mund ta zhysë botën në ‘apokalipsin e internetit’, thotë studimi

foto

Një stuhi e rëndë diellore, e cila ndodh një herë në përafërsisht 100 vjet, mund të ndikojë në mënyrë katastrofike në teknologji të ndryshme njerëzore në Tokë dhe ta zhytë botën në një “apokalips të internetit”, thotë një studim i ri.

Fusha magnetike e Tokës mbron banorët e saj nga era diellore – e përbërë nga grimca të ngarkuara që rrjedhin nga Dielli – duke devijuar erën elektrike drejt poleve të planetit dhe duke krijuar aurora skenike.

Sidoqoftë, një herë në rreth 80-100 vjet, për shkak të ciklit natyror të jetës së Diellit, këto erëra përshkallëzohen në superstuza diellore që mund të shkaktojnë ndërprerje katastrofike të internetit që mbulojnë të gjithë Tokën dhe zgjasin disa muaj, thotë studimi, i paraqitur në SIGCOMM 2021 – vjetor konferencë e Grupit të Interesit të Veçantë ACM për Komunikimin e të Dhënave.

Në hulumtim, Sangeetha Abdu Jyothi nga Universiteti i Kalifornisë, Irvine dhe VMware Research, vlerësoi qëndrueshmërinë e infrastrukturës aktuale të Internetit kundër një ngjarje kaq ekstreme të motit në hapësirë.

U zbulua se linjat e fibrave optike në distanca të gjata dhe kabllot nëndetëse të cilat janë një pjesë vitale e infrastrukturës globale të internetit janë të prekshme nga rrymat e prodhuara në koren e Tokës nga superstuhët diellore, të njohura edhe si Koronimi i Masave Koronale (CME).

“Një nxjerrje masive koronare (CME) përfshin emetimin e lëndës së ngarkuar elektrikisht dhe fushën magnetike shoqëruese në hapësirë. Kur godet tokën, ndërvepron me fushën magnetike të tokës dhe prodhon Rryma të Shkaktuara Gjeomagnetikisht (GIC) në koren, “shpjegon Dr. Jyothi në një cicërimë.

Rryma nga këto stuhi diellore mund të hyjë dhe të dëmtojë përçuesit e gjatë siç janë linjat e energjisë, vuri në dukje studimi.

“Në kabllot e sotme të Internetit me distanca të gjata, fibra optike është imune ndaj GIC. Por këto kabllo gjithashtu kanë përsëritës me energji elektrike në intervale ~ 100 km që janë të ndjeshëm ndaj dëmtimeve, “shtoi Jyothi.

Ndërsa probabiliteti që ngjarje të tilla të ndodhin ndryshon nga 1.6 përqind në 12 përqind probabilitet në dekadë, Jyothi thotë se shanset rriten gjatë periudhës së aktivitetit maksimal të Diellit në ciklin e depilimit dhe zbehjes së tij.

Për fat të mirë, thotë Jyothi, përparimet teknologjike moderne kanë përkuar me një periudhë të aktivitetit të dobët diellor.

Megjithatë, me diellin që pritet të bëhet më aktiv në të ardhmen e afërt, ajo thotë se infrastruktura aktuale e internetit nuk është testuar nga stresi nga ngjarjet e forta diellore.

“Me pak fjalë, ne nuk kemi asnjë IDEA sa elastike është infrastruktura aktuale e internetit kundër kërcënimit të CME -ve!”, Vuri në dukje ajo në një cicërimë.

Duke cituar një shembull se sa katastrofike mund të ishte një CME për sistemet e komunikimit në Tokë, Jyothi tha se stuhitë e fundit të mëdha diellore ndodhën në 1859 (ngjarja Carrington) dhe 1921.

Studimet kanë dokumentuar dëmet e rëndësishme të shkaktuara nga këto stuhi diellore në rrjetin e komunikimit të kohës – rrjetin telegrafik.

Cikli aktual diellor, thotë studimi, ka potencialin të jetë një nga më të fuqishmit të regjistruar.

Krahasuar me ciklin e mëparshëm që përfundoi në vitin 2019, i cili kishte një numër pikash prej 116 pikash, numri i njollave të diellit në kulmin e ciklit aktual, thotë Jyothi, është “shumë i lartë”, midis 210 dhe 260.

“Meqenëse CME shpesh burojnë në rajone magnetikisht aktive pranë njollave të diellit, një numër më i madh i njollave të diellit do të rrisë probabilitetin e një CME të fuqishme. Nëse ky vlerësim rezulton i saktë, ai gjithashtu do të rrisë ndjeshëm probabilitetin e një ngjarje në shkallë të gjerë në këtë dekadë, “shkroi ajo në studim.

Sidoqoftë, studimi vuri në dukje se forca aktuale e këtij cikli do të ishte e dukshme vetëm më vonë në dekadë ndërsa cikli diellor përparon.

Hulumtimi gjithashtu tregon se ndikimi i superstuhëve diellorë nuk do të ishte i njëtrajtshëm në të gjithë globin.

Ai thotë se infrastruktura e internetit në gjerësi gjeografike më të larta, mbi ekuatorin, përballet me një rrezik më të lartë dhe SHBA ka një rrezik të lartë për t’u shkëputur nga Evropa, ndërsa Azia ka më shumë gjasa të ruajë lidhjen.