Moduli i nyjeve ruse lidhet me ISS

foto

Një modul nyje i faturuar si elementi përfundimtar rus i Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës u ankorua me stacionin më 26 nëntor.

Moduli Prichal, ose “Pier”, i shtyrë nga një anije kozmike mallrash e modifikuar Progress, u ankorua me portin nadir të modulit Nauka në orën 10:19 të mëngjesit lindor, pak më shumë se dy ditë pas lëshimit të tij në një raketë Soyuz-2.1b nga Kozmodromi Baikonur në Kazakistan.

Moduli sferik prej katër tonësh shërben si një nyje për të lejuar anijet e tjera kozmike të ankorohen me stacionin. Prichal ka gjashtë porte docking, njëra prej të cilave përdoret për lidhjen e saj me Nauka. Të tjerat janë të disponueshme për t’u përdorur nga anijet kozmike Progress dhe Soyuz, dhe potencialisht automjete të tjera në të ardhmen.

Prichal dikur ishte parashikuar të lejonte shtimin e moduleve të tjera në segmentin rus të stacionit. Megjithatë, Roscosmos ka braktisur planet për laboratorë shtesë dhe module energjetike për ISS, me Prichal që konsiderohet tani elementi përfundimtar i segmentit rus të stacionit.

Anija kozmike Progress që dërgoi Prichal-in në stacion do të zhbllokojë më 21 dhjetor. Në janar, kozmonautët rusë Anton Shkaplerov dhe Pyotr Dubrov do të kryejnë një ecje hapësinore për të lidhur kabllot midis Prichal dhe Nauka. Anija e parë kozmike që do të ankorohet me Prichal është planifikuar të jetë Soyuz MS-21, një mision me ekuipazh në stacionin që nis në mars.