Mostra e parë e shkëmbit të Perseverance nga Marsi, humbet

foto

Inxhinierët po përpiqen të kuptojnë se çfarë shkoi keq kur roveri i agjencisë hapësinore amerikane Perseverance u përpoq të mblidhte bërthamën e tij të parë shkëmbore në Mars.

Mekanizmat e robotit dukej se funksiononin në mënyrë perfekte, por kur një tub metalik që pritej të mbante mostrën u ekzaminua, u zbulua se ishte bosh.

Ekipi i misionit mendon se pronat e veçanta të shkëmbit të synuar mund të kenë qenë fajtorë.

Më shumë imazhe dhe telemetri të tërhequra nga Marsi duhet të zgjidhin enigmën.

“Mendimi fillestar është se tubi i zbrazët ka më shumë gjasa të jetë rezultat i objektivit të shkëmbit që nuk reagon ashtu siç e prisnim gjatë mbështjelljes, dhe më pak të ngjarë një çështje hardware me sistemin e marrjes së mostrave dhe caching,” tha Jennifer Trosper, menaxhere e projektit për Perseverance në Laboratori i Shtytjes Jet të NASA -s në Kaliforni.

“Gjatë ditëve të ardhshme, ekipi do të kalojë më shumë kohë duke analizuar të dhënat që kemi, dhe gjithashtu do të marrë disa të dhëna shtesë diagnostikuese për të mbështetur kuptimin e shkakut rrënjësor të tubit të zbrazët.”

Këmbëngulja ka një sistem shpimi dhe mbështjellje në fund të krahut të saj robotik të gjatë 2 metra.

Kjo është e aftë të presë dhe të marrë mostra guri me madhësi gishti. Këto pastaj i kalojnë një njësie përpunimi brenda barkut të roverit që i paketon dhe i mbyll ato në cilindra titaniumi.

Por, para vulosjes, një aparat fotografik dhe sonda përdoren për të vlerësuar sasinë e materialit të gjetur, dhe kur kjo u bë për përpjekjen e së premtes për të bërë kufomë, u bë e qartë se mostra mungonte.

Kjo nuk do të ishte hera e parë që sipërfaqja e Planetit të Kuq ka luajtur vështirë për t’u gjetur me mjetet analitike të robotëve.

Anija e Phoenix e NASA -s në 2007 zbuloi se tokat lokale në rajonin “Arktik” të Marsit kishin një qëndrueshmëri ngjitëse që e bëri të vështirë marrjen e një mostre në laboratorin e bordit të robotit. Dhe aeroplani i agjencisë InSight 2018 luftoi dhe përfundimisht dështoi, për të futur një instrument të temperaturës në tokë. Nën-sipërfaqja ishte papritur rezistente.

Këmbëngulja zbarkoi në Mars në shkurt, në një krater të gjerë 45 km (30 milje) të quajtur Jezero. Misioni i tij është të përpiqet të përcaktojë nëse jeta ekziston, ose ka ekzistuar ndonjëherë, në planet.

Një nga mënyrat që ajo shpreson ta bëjë këtë është duke mbledhur një sërë mostrash shkëmbore për t’u kthyer më vonë në Tokë.

Përpjekja fillestare për të marrë një bërthamë ishte në shënjestër ndaj një shkëmbi që dyshohet se përfaqëson materialin bazë të Jezero. Shkencëtarët shpresojnë se nëse një mostër e tillë do të mund të datohej me saktësi, do t’u jepte atyre një afat kohor për gjithçka që ndodhi më pas në krater.

Jezero, nga fotografitë satelitore, duket se ka pritur një liqen shumë miliarda vjet më parë. It’sshtë lloji i mjedisit që mund të ketë qenë i favorshëm për mikroorganizmat.

Thomas Zurbuchen, drejtor shkencor i NASA -s, tha se ai nuk kishte dyshim që inxhinierët së shpejti do të kuptonin pse mostra mungon.

“Unë jam i bindur që ne kemi ekipin e duhur që punon (për) këtë, dhe ne do të këmbëngulim drejt një zgjidhjeje për të siguruar suksesin e ardhshëm,” shtoi ai.