NASA nis misionin DART për të përplasur një asteroid: Çfarë ndodh më pas

foto

Nëntë motorë të një Falcon 9 të SpaceX u ndezën të martën, duke nisur një sondë të NASA-s nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni në orën 22:21. PT. Sonda e Testit të Ridrejtimit të Dyfishtë të Asteroidit, e njohur si DART, është programuar të drejtohet drejt një shkëmbi të vogël miliona milje larg Tokës dhe më pas të përplaset me të.

Vetëm nëntë minuta pas nisjes, përforcuesi që nisi DART në hapësirë u kthye në Tokë, duke u ulur në një anije drone në Oqeanin Paqësor. NASA tani do të presë për “përvetësimin e sinjalit”, i cili do t’i bëjë të ditur shkencëtarët në shtëpi që DART është i shëndetshëm dhe gati për lundrimin e tij të gjatë në shkëmb.

Nisja verbuese e natës nënkupton agimin e mundshëm të një epoke të re në mbrojtjen planetare. NASA dëshiron të demonstrojë se DART mund të shtyjë një asteroid, në këtë rast hënën e njohur si Dimorphos, natyrisht. Ky shkëmb i veçantë rrotullohet rreth një asteroidi më të madh të njohur si Didymos. Asnjëra nuk paraqet ndonjë kërcënim për Tokën. Megjithatë, nëse teleskopët tanë do të dallonin një asteroid vrasës të drejtuar drejtpërdrejt drejt nesh, mund të na duhet të drejtohemi në këtë lloj përplasjeje të qëllimshme (në gjuhën shkencore, një “ndikim kinetik”).

Kjo e bën DART diçka si një provë për një manovër potencialisht të shpëtimit të planetit. Gjatë vitit të ardhshëm, sonda do të fuqizojë shtytësit e saj të joneve dhe ngadalë do të fitojë shpejtësi ndërsa shkon drejt çiftit asteroid. Takimi i dhunshëm është planifikuar të ndodhë në shtator 2022 me rreth 15,000 milje në orë. “Kjo është si të shkosh nga Nju Jorku në Los Anxhelos në më pak se sa hap e mbyll sytë,” tha Denton Gibson, nga shërbimet e nisjes së NASA-s, gjatë transmetimit të drejtpërdrejtë.

NASA parashikon se përplasja do të jetë mjaft e fortë për të rregulluar periudhën orbitale të Dimorphos me disa minuta. Llogaritjet tregojnë se ndikimi do të sjellë Dimorphos më afër Didymos dhe teleskopët me bazë në Tokë do të jenë në gjendje të kapin ndryshimin në rritje. Nuk do të kemi konfirmim për suksesin e DART deri diku në gjysmën e pasme të 2020.

Rezultatet do t’i informojnë mbrojtësit e ardhshëm planetar se si të shmangin ose mbrojnë më mirë një shkëmb të rrezikshëm — diçka që dinosaurët mund ta kishin përdorur 66 milionë vjet më parë. Në hapësirë, edhe shtytjet e vogla mund të shkaktojnë ndryshime të mëdha në trajektore, kështu që për sa kohë që ne mund të zbulojmë shkëmbinjtë (dhe kjo është një gjë krejtësisht tjetër), ne duhet të jemi në gjendje t’i shtyjmë ata nga autostrada kozmike për në Tokë.