NASA pezullon përpjekjet për të vendosur plotësisht rrjetin diellor Lucy

foto

NASA po pezullon përpjekjet, të paktën deri në fund të vitit të ardhshëm, për t’u përpjekur të vendosë plotësisht një grup diellor në anijen e saj kozmike Lucy, duke përmendur kthimet në rënie ndërsa anija kozmike largohet nga dielli.

foto

Në një deklaratë të postuar në heshtje në faqen e internetit të NASA-s më 19 janar, agjencia tha se përpjekja e fundit për të lidhur një nga dy grupet diellore në Lucy, më shumë se një muaj më parë, nuk arriti të përfundonte vendosjen e grupit rrethor dhe ta mbyllte atë në vend. Ajo përpjekje, tha NASA, “prodhoi vetëm lëvizje të vogla në grupin diellor”.

foto

Misioni ka punuar për të vendosur plotësisht grupin diellor që nga fillimi i tij në tetor 2021. Ndërsa një nga grupet, me diametër 7.3 metra, u shpalos dhe u mbërthye në vend siç ishte projektuar, tjetri jo. Inxhinierët shpenzuan muaj për të diagnostikuar problemin, duke konstatuar një humbje në tension në një litar të përdorur për vendosjen e grupit që e mbajti atë të mos shpalosej plotësisht dhe të mbërthehej në vend.

NASA e ka minimizuar problemin, duke vënë në dukje se inxhinierët besojnë se grupi është pothuajse plotësisht i shpalosur dhe duket të jetë i qëndrueshëm. Kjo u bazua në performancën e grupit gjatë një fluturimi me ndihmën e gravitetit të Tokës më 16 tetor, kur kaloi më pak se 400 kilometra mbi Tokë, përmes pjesëve të sipërme të dobëta të atmosferës, pa asnjë problem.

Megjithatë, kontrollorët e anijeve kozmike janë përpjekur që nga ajo fluturim të përpiqen të përfundojnë vendosjen e grupit dhe të kyçen në vend. Një përpjekje e 7 nëntorit “e vendosi krahun gradualisht përpara”, tha NASA, por kontrollorët vunë re gjithashtu një dridhje të vogël në grup, që inxhinierët arritën në përfundimin se ishte rezultat i një ndërveprimi midis motorit dhe mënyrave strukturore të grupit.

Pas rregullimit të motorit, NASA provoi përsëri më 13 dhjetor, por vuri re se përparimi ishte “ulur në nivele minimale”, gjë që inxhinierët arritën në përfundimin se ishte për shkak të uljes së temperaturave ndërsa Lucy lëvizte më larg nga dielli.

“Ekipi i misionit Lucy i NASA-s ka vendosur të pezullojë aktivitetet e mëtejshme të vendosjes së rrjetit diellor”, tha agjencia në deklaratën e saj të fundit. “Ekipi përcaktoi se operimi i misionit me rrjetin diellor në gjendjen aktuale të palidhur mbart një nivel të pranueshëm rreziku dhe aktivitetet e mëtejshme të vendosjes nuk kanë gjasa të jenë të dobishme në këtë moment.”

Agjencia nuk ka përjashtuar një përpjekje tjetër për të bllokuar grupin, por jo derisa anija kozmike të bëjë afrimin e saj të ardhshëm afër Tokës në fund të vitit 2024, duke e ngrohur atë mjaftueshëm për të bërë përparim më të mundshëm. Këto plane do të varen gjithashtu nga stabiliteti i grupit gjatë manovrës së parë nga motori kryesor i anijes në shkurt 2024.

Edhe nëse grupi nuk shpaloset dhe mbyllet plotësisht, NASA tha se grupi, 98% i vendosur, mund të gjenerojë fuqi të mjaftueshme për anijen kozmike për të përfunduar misionin e saj, duke fluturuar nga një asteroid i rripit kryesor dhe shtatë asteroidë trojanë në distancën e Jupiterit nga dielli. Këto fluturime do të ndodhin midis 2025 dhe 2033.