Operatorët e raketave tani mund të aplikojnë për t’u nisur në orbitë nga toka kanadeze

foto

Kanadaja sapo hoqi një pengesë të madhe për lëshimin e raketave nga toka e vendit.

foto

Qeveria ka dhënë një dritë jeshile për të kërkuar licencat e nisjes orbitale në Kanada, duke pastruar një port kozmike në Nova Scotia rurale që jo vetëm të aplikojë për të pritur misionin e saj të parë nënorbital në 2023, por të përpiqet për një nisje orbitale provë në 2024.

foto

Njoftimi i qeverisë “i sinjalizon botës se Kanadaja është një lojtar i madh në industrinë komerciale të hapësirës,” shkroi në Twitter të premten menaxheri i portit hapësinor të Nova Scotia, Maritime Launch Services (MLS).

Njoftimi e sjell Kanadanë më afër pretendimit të një pjese të biznesit fitimprurës global të lëshimit të satelitëve. Plani gjithashtu i jep kombit që lëshon sovranitetin për misionet orbitale për herë të parë që kur sateliti i tij i parë, i quajtur Alouette, arriti në orbitë mbi një raketë amerikane pasi u ngrit nga Kalifornia më 21 shtator 1962.

MLS ka një epërsi të qartë në nisjet orbitale pioniere këtu; porti i saj hapësinor pranë Oqeanit Atlantik është i vetmi në ndërtim në Kanada për momentin. Klientët e MLS përfshijnë menaxherin e laboratorit të Stacionit Ndërkombëtar Hapësinor Nanoracks dhe ofruesin e raketave të teknologjisë së pastër në Quebec Rocket Dynamics.

Përveç nënshkrimit të klientëve, MLS gjithashtu po punon shumë për të adresuar udhëzimet aktuale të licencimit të qeverisë. Kompania “ka bërë tashmë shumë punë në pritje të asaj që ne njoftuam,” tha Marc Garneau, një deputet liberal i Parlamentit, në frëngjisht gjatë një ngjarje të transmetuar drejtpërdrejt të premten në selinë e Agjencisë Kanadeze të Hapësirës (CSA) pranë Montrealit që njoftoi licencimin e ri. -aplikimi i dritës jeshile. (Përkthimi në frëngjisht është siguruar nga Space.com.)

Garneau, një ish-astronaut i CSA me tre fluturime hapësinore nën brezin e tij, kishte thënë në vitin 2014 se nisja e brendshme është shumë e kushtueshme, sipas Otava Citizen. Por ajo ishte një epokë tjetër, kur aktiviteti komercial i hapësirës ishte shumë më i ulët. Këto ditë, portet e lëvizshme dhe të vogla hapësinore po shfaqen në vende si Anglia, Evropa kontinentale, Australia dhe Zelanda e Re për të fituar para në një industri me rritje të shpejtë.

Vijat bregdetare të Kanadasë, që thuhet se janë më të gjatat në botë, ndajnë shumë atribute të mira për portet kozmike. Ato nuk janë vetëm zona kryesisht rurale, por gjerësitë e larta të Kanadasë gjithashtu lejojnë lëshime polare që janë perfekte për vëzhgimin global të Tokës ose aplikime ushtarake.

Raketat tingëlluese suborbitale për studime atmosferike fluturonin rregullisht nga Kanadaja nga veriu i largët, në një varg raketash në Churchill, pranë Gjirit Hudson. Raketat Black Brant u lëshuan 3500 herë nga atje midis viteve 1950 dhe 1981, sipas materialeve të arkivuara të Agjencisë Kanadeze të Hapësirës.

Nisja e fundit suborbitale atje ishte 25 vjet më parë nga Akjuit Aerospace Inc., e cila nuk arriti të gjente klientë të mjaftueshëm për ta transformuar Churchillin në një objekt komercial pas lëshimit në 1998. Vende të tjera suborbitale kanadeze në mënyrë të ngjashme ranë anash, sipas të dhënave nga gjurmuesi satelitor dhe astrofizikani i Harvard Smithsonian, Jonathan McDowell.

Plani afatshkurtër për të nisur nisjet orbitale në Kanada, njoftoi qeveria Liberale, do të përfshijë miratimin e tyre “rast pas rasti”. Ky proces është i ndërlikuar dhe ka të ngjarë të kërkojë që disa departamente qeveritare – dhe operatori privat i hapësirës ajrore civile NAV Canada – të nënshkruajnë përpara se Transport Canada të lëshojë një certifikatë speciale të operacioneve të fluturimit për nisje.

Nisjet ndërkombëtare dhe vendase do të merren parasysh nga toka kanadeze, por nuk ka garanci për miratime, theksuan zyrtarët gjatë konferencës për shtyp të së premtes kur u pyetën nëse një vend si Kina mund të nisë nga këtu.

Kanadaja gjithashtu do të punojë në një procedurë më fleksibël licencimi që mund të përfundojë në vitin 2026, pas konsultimeve me industrinë, grupet indigjene dhe publikun – dhe duke supozuar se liberalët fitojnë zgjedhjet e ardhshme federale kanadeze që ka të ngjarë të zhvillohen jo më vonë se 2025.

Mirëpo, dihet se miratimet rregullatore zgjasin më shumë sesa ishte parashikuar fillimisht. Miratimi i propozimit të nisjes orbitale të Starship në objektin Starbase të SpaceX në Teksasin e Jugut gjeneroi shumë më tepër përgjigje publike sesa pritej, për shembull, duke vonuar përfundimin e vlerësimit mjedisor të Administratës Federale të Aviacionit të SHBA (FAA) nga dhjetori 2021 deri në qershor 2022.