NASA rrit mundësinë e përplasjes së asteroidit Bennu në Tokë – duke i vënë shanset në perspektivë

foto

Edhe Harry Stamper ndoshta do të donte këto shanse.

Kohët e fundit NASA përditësoi parashikimin e saj për shanset që asteroidi Bennu, një nga dy objektet më të rrezikshëm të njohur në sistemin tonë diellor, të godasë Tokën në 300 vitet e ardhshme. Llogaritjet e reja vënë shanset në 1 në 1,750, një shifër pak më e lartë se sa mendohej më parë.

Agjencia hapësinore, e cila ka ndjekur shkëmbin e madhësisë së ndërtesës që kur u zbulua në 1999, rishikoi parashikimin e tij bazuar në të dhënat e reja të gjurmimit.

Edhe me ndryshimin e vogël të shanseve, duket se nuk do të përballemi me atë lloj skenari të paraqitur në filmin e fatkeqësisë shkencore të vitit 1998 “Armageddon” kur Stamper, i luajtur nga Bruce Willis dhe ekipi i tij duhej të përpiqeshin të shpërthenin një asteroid i madh që ishte në një përplasje zhdukjeje me Tokën.

(Në një zhvillim të palidhur, NASA planifikon të nisë një mision në Nëntor për të parë nëse një anije kozmike mund të godasë një shkëmb të madh hapësinor dhe të ndryshojë trajektoren e tij vetëm në rast se ka nevojë ndonjëherë.)

Kjo shtron pyetjen se sa mirë duhet të ndihemi për shanset tona? Ne ia parashtruam atë pyetje Lucas B. Janson dhe Morgane Austern, të dy profesorë ndihmës të statistikës.

Linja e fundit? Janson, një degë në shkencat kompjuterike, thotë se nëse do të ishte një njeri i basteve, ai do të vendoste paratë e tij për të qenë mirë. Pastaj përsëri, ai thekson, nëse ka gabim, “Pagimi do të ishte shqetësimi im më i vogël.”