Rregullat e BE-së për të detyruar karikuesit USB-C për të gjithë celularët

foto

Prodhuesit do të detyrohen të krijojnë një zgjidhje universale të karikimit për telefonat dhe pajisjet e vogla elektronike, sipas një rregulli të ri të propozuar nga Komisioni Evropian (KE).

Qëllimi është të zvogëlojë mbeturinat duke inkurajuar konsumatorët të ripërdorin ngarkuesit ekzistues kur blejnë një pajisje të re.

Të gjithë telefonat inteligjentë të shitur në BE duhet të kenë karikues USB-C, thuhet në propozim.

Apple ka paralajmëruar se një veprim i tillë do të dëmtonte novacionin.

Gjiganti i teknologjisë është prodhuesi kryesor i telefonave inteligjentë duke përdorur një port karikimi të personalizuar, pasi seria e tij iPhone përdor një lidhje “Lightning” të prodhuar nga Apple.

“Ne mbetemi të shqetësuar se rregullorja e rreptë që urdhëron vetëm një lloj lidhësi mbyt inovacionin në vend që ta inkurajojë atë, e cila nga ana tjetër do të dëmtojë konsumatorët në Evropë dhe në mbarë botën,” tha firma për BBC.

Ai shtoi se synon të bëjë çdo pajisje Apple dhe përdorimin e karbonit neutral deri në vitin 2030.

Shumica e telefonave Android vijnë me porte USB të karikimit mikro-B, ose tashmë janë zhvendosur në standardin më modern USB-C.

Modelet e reja të iPad dhe MacBook përdorin porte karikimi USB-C, siç bëjnë modelet e telefonave të nivelit të lartë nga prodhuesit e njohur Android si Samsung dhe Huawei.

Ndryshimet do të zbatoheshin për portën e karikimit në trupin e pajisjes, ndërsa fundi i kabllit që lidhet me një prizë mund të jetë USB-C ose USB-A.

Rreth gjysma e karikuesve të shitur me celular në Bashkimin Evropian në vitin 2018 kishin një lidhës USB micro-B, ndërsa 29% kishin një lidhës USB C dhe 21% një lidhës Lightning, zbuloi një studim i vlerësimit të ndikimit të Komisionit në vitin 2019.

Produkte të tjera duke përfshirë kufjet, orët inteligjente dhe gjurmuesit e fitnesit nuk u morën parasysh për arsye teknike të lidhura me madhësinë dhe kushtet e përdorimit.

Propozimi gjithashtu standardizon shpejtësinë e karikimit të shpejtë – do të thotë që pajisjet e afta për karikim të shpejtë do të ngarkohen me të njëjtat shpejtësi.

Politikanët e BE -së kanë bërë fushatë për një standard të përbashkët për më shumë se një dekadë, me hulumtimin e Komisionit që vlerëson se kabllot e karikimit të hedhur dhe të papërdorur gjenerojnë më shumë se 11,000 ton mbeturina në vit.

Në Bashkimin Evropian, rreth 420 milion telefona celularë dhe pajisje të tjera portative elektronike u shitën vitin e fundit.

Personi mesatar posedon rreth tre karikues të telefonave celularë, nga të cilët ata përdorin dy rregullisht.

Në vitin 2009, kishte më shumë se 30 ngarkues të ndryshëm, ndërsa tani shumica e modeleve qëndrojnë në tre-USB-C, Lightning dhe USB micro-B.

“Të kesh një standard të përbashkët të tarifimit do të ishte një fitore për sensin e shëndoshë në sytë e konsumatorëve,” tha Ben Wood, një analist në CCS Insight.

“Megjithëse Apple ka bërë një argument të fortë për mbajtjen e lidhësit të tij Lightning, duke pasur parasysh një miliard përdorues aktivë të iPhone, disa nga produktet e tij duke përfshirë Mac dhe iPad tani mbështesin USB-C.