NASA zgjedh hapësirën e aksiomës për misionin e tretë privat në ISS

foto

Ndërsa ekuipazhi i Axiom-2 përgatitet të ngrihet në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) pas disa javësh nga tani, NASA tashmë po shikon përpara për misionin e tretë privat në stacionin hapësinor orbital më vonë këtë vit, në një mision që dikur do të përsëri përfshijnë Aksiomën.

foto

Të mërkurën, NASA njoftoi se nënshkroi një urdhër misioni me Axiom Space për një ekuipazh të tretë të astronautëve privatë për të shkuar në orbitën e ulët të Tokës. Misioni është planifikuar për jo më herët se nëntori, me datën e saktë të nisjes që varet nga trafiku i anijeve kozmike në ISS, sipas NASA-s. Si më parë, një SpaceX Crew Dragon do ta dorëzojë ekuipazhin në laboratorin orbital.

foto

“Ndërsa fokusi i NASA-s zhvendoset përsëri në Hënë dhe në Mars, ne jemi të përkushtuar të transformojmë orbitën e ulët të Tokës në një treg global hapësinor, ku qasja në hapësirë shkon përtej partnerëve të stacionit hapësinor te kombet, institucionet dhe individët me ide të reja duke nxitur një ekonomi të lulëzuar njerëzore përtej Tokës”, tha Michael Suffredini, CEO dhe president i Axiom Space, në deklaratën e NASA-s.

Misioni i parë privat i Axiom në ISS mbërriti në stacionin orbital në prill 2022. Katër anëtarët e ekuipazhit Ax-1 kaluan 15 ditë duke jetuar dhe punuar në mjedisin e mikrogravitetit. NASA zgjodhi një përsëritje për misionin e dytë privat ISS, duke zgjedhur edhe një herë Axiom Space për të nisur një ekuipazh në stacionin hapësinor. Ax-2 është planifikuar të lëshohet më 12 maj mbi një raketë SpaceX Falcon 9.

Në shtator 2022, NASA u bëri thirrje partnerëve të saj tregtarë që të paraqesin propozime për dy misione të tjera private astronautësh në ISS që mund të fluturojnë në orbitën e ulët të Tokës në fund të vitit 2023. Agjencia hapësinore fillimisht hodhi poshtë një propozim nga Axiom Space për misionin e tretë privat pasi i dha një vlerësim të dobët, sipas SpaceNews.

Duket se NASA mund të ketë ndryshuar mendim, duke zgjedhur edhe një herë Axiom Space. Por ende nuk është e qartë nëse Axiom do të ketë një goditje për atë mision të katërt privat. “NASA kërkoi gjithashtu propozime për një mundësi të katërt të misionit astronaut privat në vitin 2024 dhe do të shpallë misionin pas përfundimit të suksesshëm të negociatave me rezultatin e një çmimi”, shkroi agjencia hapësinore në deklaratë.

Misioni i parë privat në ISS nuk ishte i gjithë i qetë, me ekuipazhin e Ax-1 që pranoi se ata ishin të mbingarkuar në bordin e stacionit hapësinor. Ata gjithashtu ndërhynë në punën e astronautëve të ISS-së normie. Pas kthimit të tyre, NASA pranoi se kishte mësuar disa mësime të rëndësishme kur bëhet fjalë për misionet private të ISS. Si pasojë, agjencia hapësinore përditësoi disa nga rregullat e saj për astronautët e ardhshëm privatë, duke përfshirë një kërkesë që misionet do të drejtoheshin nga një ish-astronaut i NASA-s.

Peggy Whitson, e cila është drejtoresha e fluturimeve hapësinore të Axiom Space dhe një ish-astronaut i NASA-s, do të shërbejë si komandant Ax-2. Ekuipazhi i Ax-2 përfshin gjithashtu dy astronautë sauditë, Ali Algarni dhe Rayyanah Barnawi, dhe pilotin John Shoffner, i cili bleu biletën e tij për në hapësirë nga Axiom në 2021.

NASA dëshiron të krijojë një treg në orbitën e ulët të Tokës përmes këtyre misioneve, pasi agjencia hapësinore fokuson përpjekjet e saj drejt objektivave të saj nga Hëna në Mars. “Ne kemi filluar të shohim përfshirjen e hapësirës në sferën tonë ekonomike dhe kjo do të revolucionarizojë mënyrën se si njerëzit e shohin, përdorin dhe përjetojnë hapësirën”, tha në deklaratë Phil McAlister, drejtor i hapësirës tregtare në selinë e NASA-s.