Nisja e teleskopit hapësinor u vonua pas incidentit në terren

foto

Lëshimi i teleskopit hapësinor James Webb, për të cilin astronomët shpresojnë se do të paralajmërojë një epokë të re zbulimi, është shtyrë deri më 22 dhjetor pas një aksidenti në objektin e tij të nisjes në Guiana Franceze, tha NASA të hënën.

Teknikët po përgatiteshin të lidhnin observatorin prej 10 miliardë dollarësh në një përshtatës mjeti lëshues, i përdorur për ta rregulluar atë në shkallën e sipërme të një rakete Ariane 5.

“Një lëshim i papritur dhe i paplanifikuar i një brezi shtrëngues – i cili siguron Webb në përshtatësin e mjetit lëshues – shkaktoi një dridhje në të gjithë observatorin,” tha agjencia hapësinore amerikane në një postim në blog, duke shtuar se incidenti ndodhi ndërsa operacionet po zhvilloheshin “nën Përgjegjësia e përgjithshme e Arianespace.”

Arianespace është kompania franceze e lëshimit e kontraktuar për të nisur teleskopin.

Një ekip i udhëhequr nga NASA tani po heton se si ndodhi dhe po teston “për të përcaktuar me siguri se incidenti nuk ka dëmtuar asnjë komponent”.

Teleskopi hapësinor fillimisht ishte menduar të nisej më 18 dhjetor, kështu që për momentin vonesa është vetëm disa ditë.

Studiuesit duan të përdorin teleskopin hapësinor Webb, më i madhi dhe më i fuqishmi i ndërtuar ndonjëherë, për të parë pas në kohë mbi 13.5 miliardë vjet për të parë yjet dhe galaktikat e para që u formuan, disa qindra milionë vjet pas Big Bengut.

Një tipar kyç është aftësia e tij për të zbuluar infra të kuqe, pasi në kohën kur drita nga objektet e para arrin teleskopët tanë, ajo është zhvendosur drejt skajit të kuq të spektrit elektromagnetik si rezultat i zgjerimit të universit.