NJ AN PLANET TJER 9 9? Binjakët e tokës mund të fshihen në sistemin e jashtëm diellor

foto

TETT PLANETET e Sistemit tonë Diellor nuk janë të vetmit që kemi pasur ndonjëherë – ata janë thjesht të mbijetuarit.

Por kjo nuk do të thotë se planetët e tjerë u shkatërruan. Toka mund të ketë një vëlla ose motër të humbur prej kohësh diku në hapësirën ndëryjore. Të paktën një planet shkëmbor, me të njëjtën masë me Marsin, mund të jetë nxjerrë nga Sistemi Diellor i hershëm.

Këto janë vetëm disa nga gjetjet e përpiluara në një studim të fundit në Rishikimin Vjetor të Astronomisë dhe Astrofizikës, duke hedhur një vështrim në zonën e tretë misterioze të Sistemit tonë Diellor, ato pika përtej Neptunit dhe jashtë në hapësirën ndëryjore.

Dhe kjo është pak e çuditshme. Sikur të mungonte diçka.

“Duket e pamundur që Natyra të krijojë katër bërthama planetesh gjigante, por pastaj asgjë tjetër më të madhe se planetët xhuxh në Sistemin e jashtëm Diellor,” shkruajnë në përmbledhje shkencëtarët planetarë Brett Gladman nga Universiteti i British Columbia dhe Kathryn Volk nga Universiteti i Arizonës.

Për të kuptuar se si u formua dhe evoluoi Sistemi Diellor, shkencëtarët përdorin simulime kompjuterike për të provuar nëse kushtet ose ngjarjet e veçanta mund të prodhojnë një Sistem Diellor si ai që shohim sot. Dhe disa nga modelet që shpjegojnë më së miri Sistemin Diellor modern fillojnë me të paktën një planet shtesë në një vend befasues, sipas Gladman dhe Volk.

Ato modele sugjerojnë që Sistemi Diellor i jashtëm përmbante fillimisht një ose më shumë planetë shkëmborë, me madhësinë e Marsit ose Tokës, përveç gjigantëve të gazit dhe akullit që njohim sot. Përfundimisht, furçat me gravitetin e planetëve gjigantë i shtynë këta planetë shkëmborë të madhësisë së Marsit shumë larg në Sistemin Diellor ose i lëshuan ato në hapësirën ndëryjore.

“Unë pajtohem se ka të ngjarë që një planet i klasës Mars ishte atje fillimisht,” thotë shkencëtari planetar i Institutit të Kërkimit Southwest David Nesvorny për Inverse, “por pyetja është nëse ai ka mbijetuar dhe nëse kemi ndonjë dëshmi për të.”

Nëse shkencëtarët si Instituti Max Planck për Fizikën Jashtëtokësore astrokimisti Kedron Silsbee dhe Instituti për Studime të Avancuara astrofizikanti Scott Tremaine kanë të drejtë, ato planetë të jashtëm shkëmborë të humbur prej kohësh mund të ndihmojnë në shpjegimin e disa aspekteve të Sistemit Diellor siç e njohim. Por nëse ata u hodhën apo jo akoma, duke u fshehur në distanca të largëta, nuk dihet.

“Brenda kontekstit të modelit tonë, është kryesisht çështje rastësie nëse dikush mbetet akoma,” thotë Silsbee për Inverse.

Falë modeleve llogaritëse, ne e dimë se katër planetët gjigantë dikur orbituan Diellin në distanca të ndryshme, dhe ndoshta edhe në një renditje të ndryshme, sesa orbitat e tyre aktuale.

Ndërsa rriteshin, graviteti i secilit planet ndërveproi me të tjerët, duke bërë që Jupiteri të afrohej më pranë Diellit ndërsa tre planetët e tjerë migronin jashtë. Por deri më tani, sipas Gladman dhe Volk, asnjë model i vetëm i migrimit të gjigantëve të gazit nuk shpjegon sesi të gjithë objektet në sistemin e jashtëm diellor hynë në orbitat e tyre aktuale.

Kur flasim për hapësirën trans-Neptuniane, ne shpesh paraqesim pjesë të para të shkëmbit, të cilat u formuan në skajet më të largëta të diskut të gazit dhe pluhurit që orbitojnë Diellin e porsalindur dhe nuk kanë ndryshuar shumë në 4.6 miliardë vjet.

Por disa nga planetët xhuxh dhe objektet më të vogla përtej Neptunit u formuan më afër zemrës së ngrohtë të Sistemit Diellor dhe më pas u futën në periferi të ftohtë nga gjigantët e gazit dhe akullit.

Jo vetëm që këto objekte janë bërë nga materiale të ndryshme sesa popullsia origjinale e rajonit, por ato gjithashtu kanë tendencë të jenë në orbita më të zgjatura dhe të pjerrëta falë ndihmave të gravitetit që i kanë rritur ato deri tani.

Në veçanti, orbitat e disa objekteve trans-Neptuniane nuk afrohen kurrë më shumë se 40 AU me Diellin-1 AU është distanca midis Tokës dhe yllit tonë vendas. Këto në përgjithësi quhen “popullsi e shkëputur”, dhe ato përfshijnë planetin xhuxh Sedna. Dhe kjo mund të jetë pikërisht vendi ku të kërkojmë vëllain ose motrën tonë të humbur.

“Simulimet tona zbuluan se në rreth gjysmën e rasteve, të gjithë planetët e shkallës Mars në Sistemin e jashtëm Diellor u hodhën në hapësirën ndëryjore,” thotë Tremaine për Inverse. “Por në gjysmën e mbetur, një planet” mashtrues “u la në një orbitë të ngjashme me atë të popullsisë së shkëputur të objekteve të Brezit Kuiper.”

Skenari i planetit mashtrues nuk duhet të ngatërrohet me Planet Nine, një planet shumë më i madh hipotetik që disa shkencëtarë planetarë sugjerojnë se mund të jetë duke pritur zbulimin edhe më tej në hapësirën trans-Neptuniane.

Mendoni për Planetin Nëntë dhe planetin mashtrues me madhësinë e Marsit si hipoteza alternative. It’sshtë një debat i diskutueshëm që ka të ngjarë të zgjidhet vetëm nëse dikush zbulon një planet të ri.

“Modelimi me siguri mund të sigurojë dëshmi për ekzistencën e këtij lloji të planetit, por në fund, e vetmja dëshmi bindëse është ta gjesh atë,” thotë Tremaine.

Observatori Vera Rubin, kur fillon të vëzhgojë qiellin në fund të vitit 2023, mund të jetë në gjendje të dallojë një planet që fshihet në skajet e Sistemit tonë Diellor – nëse bota shfaqet në pjesën e djathtë të qiellit. Dëshmitë gjithashtu mund të dalin në të dhënat nga misioni i hartimit të yjeve Gaia të Agjencisë Evropiane të Hapësirës, ​​sipas Tremaine, nëse graviteti i planetit të padukshëm e kthen dritën nga yjet në sfond.

Sigurisht, është gjithashtu e mundur që nuk ka asnjë planet që pret atje fare. Shtytja gravitacionale që ngriti të ashtuquajturat objekte të shkëputura në orbitat e tyre aktuale mund të ketë ardhur nga një grup i madh i objekteve më të vegjël, të shpërndarë nga gjigantët e gazit. Mund të ketë qenë gjithashtu rezultat i një furçë të ngushtë me një tjetër Sistem Diellor në grupin e mbushur me yje që prodhuan Diellin tonë.

Dhe ekziston gjithmonë mundësia shqetësuese që nëse një planet shkëmbor me madhësi të mesme banonte dikur në Sistemin e jashtëm Diellor, tani është një planet mashtrues që endet vetëm në errësirë. Nëse është kështu, ne kurrë nuk mund ta dimë.

Shënim i redaktuesit: Një version i mëparshëm i këtij postimi i referohej përkatësisë së Scott Tremaine si Universiteti Princeton. Ai është në Institutin për Studime të Avancuara në Princeton, New Jersey, i cili nuk është i lidhur me universitetin.