Një asteroid gjigant kaloi afër me Tokën dje

foto

Një asteroid gjigant, i cili konsiderohet potencialisht i rrezikshëm nga NASA, kaloi tokën dje me një shpejtësi shumë të lartë. Asteroidi, i quajtur 2016 AJ193, fluturoi mbi Tokë me një shpejtësi prej 58,000 mph. Është e vështirë të imagjinohet një shpejtësi aq e lartë; është e barabartë me udhëtimin rreth 16 milje çdo sekondë.

NASA vlerëson se asteroidi është rreth 4800 metra i gjerë, afërsisht katër herë më i gjerë se sa ndërtesa e Empire State është e lartë. Asteroidi kalon nëpër sistemin diellor çdo gjashtë vjet në orbitën e tij rreth diellit. Shkencëtarët po përfitojnë nga afërsia e saj me Tokën në këtë orbitë për ta studiuar atë në detaje.

Astronomët vëzhguan asteroidin duke përdorur radar, i cili është i ngjashëm me teknologjinë e përdorur për gjurmimin e stuhive në Tokë. 2016 AJ193 ashtë një asteroid i madhësisë së mesme të klasës Apollo. NASA thotë se është e krahasueshme në madhësi me Pentagonin. Në afrimin më të afërt me Tokën, ai kaloi brenda 3,427,445 kilometra.

Çdokush mund të thotë se ishte shumë larg planetit tonë, por kjo konsiderohet një fluturim i afërt në shkallën astronomike të gjërave. Asteroidi ka një orbitë eliptike rreth diellit, dhe në pikën e tij më të afërt, është 0.60 AU nga Dielli, dhe në pikën më të largët të orbitës së tij është 5.93 AU. Një njësi astronomike (AU) është distanca që orbiton Toka nga dielli.

Qasja e ngushtë që ndodhi dje ishte një nga vetëm dy që do të vinin në të ardhmen e afërt. 2016 AJ193 do të bëjë kalimin tjetër të afërt në tokë më 19 gusht 2080, kur do të jetë 6,999,373 kilometra nga Toka. Ai do të jetë ngadalësuar nga shpejtësia e tij aktuale prej 26.169 km/s në 21.713 km/s në atë orbitë.