Si të jetoni më gjatë: Fruti që ul kolesterolin dhe mund të shmangë presionin e lartë të gjakut

foto

Presioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli i lartë shpesh gjenden që veprojnë së bashku me njëri -tjetrin. Kur nuk trajtohen, të dyja kushtet mund të krijojnë terrenin për komplikime serioze të zemrës, duke i bërë ata faktorë rreziku për vdekjen e parakohshme. Një frut, megjithatë, është treguar të ofrojë përmirësime drastike për të dyja kushtet.

Kolesteroli i lartë shkakton inflamacion dhe lëshimin e një hormoni të caktuar duke shkaktuar ngushtimin e enëve të gjakut, duke rritur kështu leximet e presionit të gjakut. Fajtorët mund të rrisin ndjeshëm rrezikun e sulmit në zemër dhe goditje në tru. Të dyja kushtet, megjithatë, mund të përmbysen me një frut të treguar të ketë efekte të forta për ruajtjen e shëndetit të mirë kardiovaskular dhe rritjen e jetëgjatësisë.

Dëshmitë për të mbështetur përfitimet shëndetësore të ngrënies së frutave dhe perimeve vazhdojnë të grumbullohen.

Studimet kanë identifikuar yndyrën e tepërt të trupit si një nga faktorët predispozues dominues për ngritjen e presionit të gjakut.

Prandaj, ngrënia e një diete të pasur me drithëra, fruta, perime dhe qumështore me yndyrë të ulët gjithashtu mund të ulë presionin e gjakut.

Mollët, në veçanti, përmbajnë shumë nga elementët që mund të ndihmojnë në shmangien e komplikimeve të mëtejshme në rrugë.

Mollët sigurojnë minerale të tilla si kaliumi dhe substanca të quajtura flavonoide, të cilat të dyja janë të lidhura me presionin e gjakut.

Një studim i botuar në Rishikimin Kritik në Shkencën e Ushqimit dhe të Ushqyerit në vitin 2020, zbuloi se konsumimi i 1000 deri në 150 g mollë të tëra ishte i lidhur me një rrezik më të ulët kardiovaskular në presionin e gjakut.

Studimi, i cili përfshiu 30 burra dhe gra të shëndetshëm të moshës 33 deri në 70 vjeç, vlerësoi efektet e mollëve të plota në presionin e gjakut.

Pjesëmarrësit e studimit u ndanë rastësisht në katër grupe të ndryshme.

Gjetjet treguan se ata që konsumuan 120 gram mish molle dhe 80 gram lëkurë molle ulën ndjeshëm vlerat mesatare të presionit të gjakut sistolik me 3.3mmHg.

Presioni i gjakut matet përmes presionit sistolik dhe presionit diastolik. Presioni sistolik është kur zemra tkurret, duke e detyruar gjakun nëpër arteriet. Kur zemra pushon midis rrahjeve, presioni i gjakut bie në vlerën e tij më të ulët, e cila quhet presion diastolik.

Një individ tipikisht i shëndetshëm prodhon një presion sistolik midis 90 dhe 120mmHg (merkur), dhe presion diastolik midis 60 dhe 80mmHg. Marrë së bashku, një lexim normal i gjakut është pak më pak se 120/90mmHg.

Studiuesit gjithashtu arritën në përfundimin se provat e siguruara nga studimet demonstruan se marrja e të paktën një mollë të plotë në ditë lidhet ndjeshëm me një ulje të rrezikut të vdekshmërisë nga të gjitha shkaqet me 14 përqind.

NHS si një udhëzues i përgjithshëm rekomandoi që nivelet totale të kolesterolit duhet të jenë 5mmol/L ose më pak për të rriturit e shëndetshëm.

Në Mbretërinë e Bashkuar, tre nga pesë të rritur kanë nivele totale të kolesterolit 5mmol/L ose më lart, dhe niveli mesatar i kolesterolit është rreth 5.7mmol/L, i cili mund të jetë një faktor rreziku në zhvillimin e sëmundjeve koronare të zemrës.

Kolesteroli i lartë – veçanërisht LDL ose “kolesteroli i keq” – ndërtohet në muret e arterieve dhe shkakton një çlirim të substancave inflamatore që rrisin rrezikun e sulmit në zemër.

Mollët janë një burim i madh i fibrave të tretshme, të cilat njihen për uljen e kolesterolit LDL në trup.

Studiuesit kanë theksuar se ngrënia e dy ose tre mollëve të mesme në ditë mund të ofrojë përmirësime të lehta në profilin tuaj të lipideve.

Veçanërisht, konsumimi i dy deri në tre mollë të mesme mund të ulë kolesterolin total deri në 10 përqind, dhe të rrisë kolesterolin “të mirë” HDL me 10 përqind.

Studiuesit besojnë se përbërësit më të mundshëm që kontribuojnë në përmirësimin e niveleve të kolesterolit janë pektina dhe polifenolet.

Për më tepër, polifenolet e përmbajtura në mollë mund të ulin oksidimin e kolesterolit LDL, i cili kontribuon në formimin e arteriosklerozës, një sëmundje e arterieve.