Objektivi i SpaceX për 100 lëshime është më realist sesa duket

foto

SpaceX është më pak se një muaj në vitin 2023, por objektivi jashtëzakonisht ambicioz i CEO Elon Musk për 100 lëshime në një vit tashmë duket i realizueshëm.

foto

I shpallur gushtin e kaluar, objektivi i Musk për 100 lëshime në vitin 2023 ndoqi objektivat prej 52 – dhe më pas 60 – lëshimet e raketës Falcon në vitin 2022. Të dy qëllimet e vitit 2022 ishin tepër ambicioze, me 60 që kërkonin që SpaceX të dyfishonte rekordin e tij të mëparshëm të lëshimit vjetor. Por për herë të parë në historinë e saj, SpaceX jo vetëm që përmbushi – por tejkaloi – parashikimet e drejtuesve të saj. Kompania lëshoi 61 herë në vitin 2022, duke vendosur një rekord sovjetik prej katër dekadash për më shumë lëshime të një familjeje të vetme raketash në një vit. Kudo afër 100 lëshime Falcon në 2023 do ta thyente atë rekord.

Megjithatë, përpara vitit 2022, SpaceX u përpoq të arrinte shifrat e larta të vendosura nga drejtuesit e saj gjithnjë optimistë.

foto

Në shtator 2017, Musk parashikoi [PDF] se SpaceX do të nisej 20 herë në 2017 dhe 30 herë në 2018. SpaceX u nis përfundimisht 18 herë në 2017 dhe 21 herë në 2018. Në shtator 2019, COO Gwynne Shotwell do të niste deri në SpaceX 18 herë deri në fund të vitit. Kompania do të lëshonte vetëm 13 raketa Falcon në vitin 2019 – e vetmja herë në 12 vitet e fundit që kadenca e nisjes së SpaceX ka rënë nga viti në vit.

Në të njëjtën konferencë, Shotwell – i parë zakonisht si i rrituri në dhomë në krahasim me stilin më kaotik të menaxhimit të Musk – vlerësoi gjithashtu se SpaceX do të niste deri në 24 misione Starlink në vitin 2020. SpaceX vazhdoi të lëshonte 26 herë në total në 2020, 15 nga të cilat ishin për Starlink. Më në fund, në tetor 2020, CEO Elon Musk zbuloi një objektiv prej 48 lëshimesh të SpaceX në vitin 2021. Në vend të kësaj, SpaceX lëshoi 31 raketa Falcon – një arritje mbresëlënëse me çdo masë, por ende larg objektivit të saj të brendshëm.

Vetëm në vitin 2022 të gjitha pjesët e enigmës më në fund klikuan së bashku. Duke përfaqësuar fitimin nga vitet e ndërtimit, SpaceX dyfishoi prodhimin e fazave të raketave Falcon dhe satelitëve Starlink, rriti në mënyrë dramatike disponueshmërinë e anijeve të tij drone dhe platformave të lëshimit dhe u nis një herë në gjashtë ditë pa asnjë dështim të vetëm.

Gjithnjë grykësi për vetë-ndëshkim, Musk iu përgjigj suksesit të SpaceX duke ngritur shiritin e vitit 2023 dy të tretat më lart se ai i vitit 2022 në gusht. Në vend që të mashtronte kompaninë, SpaceX e mbajti disi kadencën e saj të lartë deri në fund të vitit dhe e kaloi paksa objektivin e Musk për 60 lëshime.

Në fakt, ritmi i nisjeve të SpaceX u përshpejtua gjatë gjithë vitit 2022. SpaceX u nis 13 herë në tremujorin e parë të 2022. Në tremujorin e katërt të 2022, SpaceX u nis 18 herë – një rritje prej gati 40%. E njëjta prirje është e dukshme në një shkallë më të vogël. Në dhjetor 2021, SpaceX u nis pesë herë në një muaj për herë të parë në historinë e tij. SpaceX u nis shtatë herë (gjithashtu për herë të parë) në dhjetor 2022.

Një muaj i jashtëzakonshëm nuk përkthehet domosdoshmërisht në një vit të jashtëzakonshëm. Megjithatë, SpaceX është në rrugën e duhur për të nisur shtatë herë në janar 2023, duke nënkuptuar se mund të jetë normalja e re e kompanisë. Kur SpaceX u nis për herë të parë pesë herë në një muaj në dhjetor 2021, dukej e pamundur që kjo të bëhej normale e re. Por SpaceX përfundimisht arriti mesatarisht më shumë se pesë lëshime në muaj gjatë gjithë vitit 2022.