Stacioni Internacional Hapësinor mirëpret komandantin e ri të ESA

foto

Komandanti i Ekspeditës 65 Akihiko Hoshide i Agjencisë Japoneze të Hapësirës Ajrore do t’i dorëzojë sot komandën e Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar inxhinierit të fluturimit ESA (Agjencia Evropiane e Hapësirës) Thomas Pesquet.

Pesquet do të komandojë stacionin derisa të niset me Hoshide dhe astronautët e NASA-s Megan McArthur dhe Shane Kimbrough nga mesi deri në fund të nëntorit.

Katër shokët e ekuipazhit kanë jetuar në laboratorin orbital që nga prilli kur arritën në bordin e SpaceX Crew Dragon Endeavour. Kuarteti do të kthehet në Tokë muajin tjetër brenda Endeavour dhe do të hidhet me parashutë në një spërkatje në brigjet e Floridës duke përfunduar një qëndrim gjashtëmujor në hapësirë.

Rreth 12 orë pasi Pesquet merr komandën e laboratorit të orbitës, tre anëtarë të ekuipazhit rus do të nisen drejt stacionit hapësinor nga Kozmodromi Baikonur në Kazakistan. Komandanti i Soyuz Anton Shkaplerov do të hipë brenda anijes së ekuipazhit Soyuz MS-19 midis pjesëmarrësve të fluturimit hapësinor Klim Shipenko dhe Yulia Peresild.

Treshja do të niset brenda në anijen e ekuipazhit Soyuz MS-19 në orën 4:55 të mëngjesit EDT të martën dhe do të orbitojë Tokën dy herë para se të lidhet me modulin Rassvet më pak se tre orë e gjysmë më vonë. Shkaplerov do të qëndrojë në hapësirë ​​deri në prill ndërsa Shipenko dhe Yulia Peresild do të kthehen në Tokë rreth 12 ditë më vonë. Dy pjesëmarrësit e fluturimit hapësinor do të hipin përsëri në Tokë dhe do të hidhen me parashutë në një ulje në Kazakistan brenda anijes së ekuipazhit Soyuz MS-18 me inxhinierin e fluturimit Roscosmos Oleg Novitskiy.

NASA TV fillon transmetimin e saj të drejtpërdrejtë të ceremonisë së ndryshimit të komandës sot në 3:20 pasdite. EDT në aplikacionin NASA dhe faqen e internetit të agjencisë. NASA TV do të kthehet në ajër të martën në 4:15 të mëngjesit duke transmetuar nisjen, ankorimin dhe përshëndetjen e ekuipazhit në stacionin hapësinor të treshes së re ruse.

Shtatë banorët në bordin e stacionit sot filluan javën e punës duke shërbyer një shumëllojshmëri të pajisjeve kërkimore. Kimbrough pastroi Life Science Glovebox sot pas dy javësh aktivitetesh kërkimore për brejtësit. Inxhinieri i Fluturimit i NASA -s Mark Vande Hei ndërroi shishet e karburantit brenda Rackit të Integruar me Djegie dhe gjithashtu ndihmoi McArthur të organizojë ushqim për të hapur më shumë hapësirë ​​në stacion.

Hoshide instaloi Sistemin e Analizës së Tele-Luminescencës që vëzhgon indet dhe gjenet në kafshët e vogla në modulin e laboratorit Kibo. Pesquet krijoi eksperimentin Fluidics për disa vrapime sot për të kuptuar më mirë se si sillen karburantet në rezervuarët e karburantit të anijeve kozmike.

Hetimi i Flakëve të Ftohtë me Gaze: Një anëtar i ekuipazhit zëvendësoi shishen në CIR Manifold #4 me 100 përqind C4H10 (Butane). Flakët e ftohta të shpërndarjes u zbuluan gjatë eksperimenteve të djegies së pikave në ISS në 2012, dhe kjo nisi një fushë në rritje të shpejtë të kërkimit të djegies. Një flakë e ftohtë është ajo që digjet në rreth 600 gradë Celsius. Një qiri tipik është rreth dy herë më i nxehtë, duke u ndezur në rreth 1,400 gradë Celsius. Shumica e motorëve me djegie të brendshme janë krijuar duke përdorur modele kompjuterike që neglizhojnë kiminë e ftohtë të flakës, por ndezja dhe përhapja e flakës në motorë varen nga kimia e ftohtë e flakës. Kimia e flakës së ftohtë gjithashtu ka një ndikim të rëndësishëm në numrat e oktanit të karburantit dhe cetanit, kuptimi i të cilave ka pasoja të mëdha ekonomike.

FLUIDICS: Një anëtar i ekuipazhit instaloi Fluidics Payload në modulin Columbus dhe kreu Science Run #1. Matja e zhvendosjes së lëngut brenda një sfere në mikrogravitet lidhet me një paraqitje të dhënë kinematike të rezervuarit të karburantit të një anije kozmike. Hetimi i FLUIDICS vlerëson pozicionin e Qendrës së Masës (CoM) në lidhje me një gradient të temperaturës në një paraqitje të një rezervuari karburanti. Vëzhgimi i turbullirave të valëve kapilare në sipërfaqen e një shtrese fluide në një mjedis me gravitet të ulët mund të sigurojë njohuri për matjen e vëllimit ekzistues në një sferë.

Kërkimi i brejtësve-Demonstrimi 1 (RR-D1): Një anëtar i ekuipazhit kreu procedura pastrimi për Glovebox të Science Science që u përdor për operacionet e Kërkimit të Brejtësve. Hulumtimi-Demonstrimi i Brejtësve 1 (RR-D1) vërteton pajisjet dhe procedurat për teknikat kirurgjikale që lidhen me procesin e shërimit të plagës. Funksionimi normal i lëkurës dhe shërimi i plagëve janë të rëndësishme për ruajtjen e shëndetit të mirë, por fluturimi në hapësirë ​​mund të dëmtojë shërimin e plagëve në astronautët. Rezultatet nga ky hetim kanë për qëllim të mbështesin hartimin e një studimi të mëvonshëm mbi efektet e fluturimit në hapësirë ​​në shërimin e plagëve.

Sistemi i Analizës TELe-Luminescence (TELLAS): Një anëtar i ekuipazhit instaloi pajisje harduerike në përgatitjen e operacioneve TELLA. TELLA është një strukturë eksperimentale që përdor luminescencën dhe një imazh për të bërë vëzhgime të indeve/gjeneve në kafshët e vogla të gjalla. Vëzhgime të tilla in-vivo lehtësojnë studimin e mekanizmave që lidhen me plakjen në mjedisin e mikrogravitetit. I instaluar në modulin Kibo, objekti TELLAS mund të sigurojë informacion që kontribuon në kërkimin e plakjes dhe përmirëson shëndetin dhe jetëgjatësinë e njerëzve në Tokë.

Mirëmbajtja e Njësisë së Lëvizshmërisë Extrahicular EVA (EMU): Sot, ekuipazhi ndërroi EMU -të që janë instaluar në bravën e pajisjeve në përgatitje për pastrimin e lakut të javës së ardhshme. Ekuipazhi gjithashtu kreu një R&R Water Line Vent Tube Assembly (WLVTA) në EMU 3004.

Foto/TV SAW Mast Starboard Survey: Ekuipazhi përfundoi një sondazh fotografik të direkteve të grupit diellor të djathtë duke kapur një seri imazhesh nga dritarja e djathtë e MRM2 e të katër strukturave të direkut të djathtë dhe batanijeve. Këto imazhe do t’i japin terrenit një mundësi për të rishikuar dëmtimet e reja dhe të vjetra në strukturat e direkut. Terreni është duke punuar në një plan për të kuantifikuar dhe zbutur rrezikun e dështimit strukturor të direkut të grupit diellor për shkak të Mbeturinave Orbitale Mikro Meteoroid (MMOD).

Vendosja e ruterit LAB1D2 JSL: Ekuipazhi instaloi Routerin e Joint Station LAN (JSL) dhe pajisjet e lidhura në raftin Avionics #3 (AV-3) në Laboratorin Amerikan. Procedura përfshinte instalimin e ruterit dhe pajisjeve montuese, si dhe një panel të ri ndërfaqeje dhe panel mbyllës të raftit. Ekuipazhi lidhi sasinë minimale të kabllove të nevojshme për të fuqizuar ruterin dhe për të siguruar lidhje Ethernet me qëllim të kryerjes së një kontrolli të ruterit.