Pasardhësi i teleskopit Hubble përballet me “dy javë terrori”

foto

Kaq kohë i duhet një roboti që të ndalojë në këmbë në sipërfaqen e Planetit të Kuq pasi hyn në atmosferë më shpejt se një plumb pushke; dhe kaq shumë duhet të shkojë në mes për të shmangur përplasjen në tokë.

Por kur bëhet fjalë për teleskopin hapësinor James Webb (JWST), është më shumë si “dy javë terror”.

Observatori pasardhës i teleskopit të fuqishëm Hubble është ndërtuar për të parë yjet e parë që shkëlqejnë në Univers.

Këto objektiva shumë të zbehta, shumë të largëta kërkojnë një dizajn të madh teleskopi, ai që është aq i madh sa duhet të paloset për t’u futur brenda raketës së tij lëshuese dhe më pas, pasi të jetë në orbitë, të shpaloset përsëri për të filluar marrjen e fotografive të kozmosit.

Ky shpalosje është quajtur një ushtrim origami në të kundërt, ku figura delikate është madhësia e një fushe tenisi.

Gjithçka ndodh në një periudhë prej rreth 14 ditësh, menjëherë pas lançimit në mes të dhjetorit.

Ai do të përfshijë një simfoni mahnitëse të menteshave, motorëve, ingranazheve, sustave, rrotullave dhe kabllove – të gjitha këto duhet të punojnë në komandë dhe në përsosmëri.

Nuk ka më pak se 344 “dështime në një pikë” – momente kritike në afatin kohor ku, nëse veprimi nuk ndodh menjëherë, teleskopi gjashtë ton nuk mund të arrijë konfigurimin e dëshiruar, duke minuar fatalisht misionin e tij prej 10 miliardë dollarësh.

Zgjerimi i pesë membranave super të holla që do të mbrojnë vizionin e Webb-it nga ndërhyrja e rrezeve të diellit duket veçanërisht e ndërlikuar. Zemër-ndaluese, për të qenë i sinqertë. Por ka një besim të qetë në ekipet inxhinierike, të udhëhequra nga agjencia hapësinore amerikane (Nasa) dhe prodhuesi i hapësirës ajrore Northrop Grumman (NG). Dhe kjo për shkak se ata kanë testuar dhe përsëritur gjithçka, pa pushim.

“Mbrojtja e diellit është si parashuta e një parashutisti; ajo duhet të paloset në mënyrë të përsosur në mënyrë që të shpaloset dhe të vendoset në mënyrë të përsosur pa pengesa, pa asnjë ngatërrim,” tha inxhinieri i sistemeve Northrop Grumman, Krystal Puga.

“Për të përsosur sekuencën, ne kryem testime të shumëfishta vendosjeje gjatë disa viteve si në modele të vogla ashtu edhe në modele me madhësi të plotë. Ne praktikuam jo vetëm vendosjen, por edhe procesin e grumbullimit. Kjo na jep besimin se Webb do të vendoset me sukses.”