Për herë të parë u bë testimi i motorit të ri elektrik shtytës për anijen kozmike në orbitë

foto

Për satelitët që rrotullohen rreth Tokës, përdorimi i energjisë elektrike për të jonizuar dhe shtyrë grimcat e ksenonit i bën ata të shkojnë atje ku duhet të shkojnë. Ndërsa atomet e ksenonit jonizohen lehtësisht dhe janë mjaft të rëndë për të ndërtuar shtytje, gazi është i rrallë dhe i shtrenjtë, për të mos përmendur i vështirë për t’u ruajtur.

Falë kërkimeve të reja, së shpejti mund të kemi një alternativë. Futni jodin.

Funksionimi i plotë në orbitë i një sateliti të mundësuar nga gazi jod është kryer tani nga kompania e teknologjisë hapësinore ThrustMe dhe teknologjia premton të çojë në sisteme shtytëse satelitore që janë më efikase dhe më të përballueshme se kurrë më parë.

“Jodi është dukshëm më i bollshëm dhe më i lirë se ksenoni, dhe ka avantazhin e shtuar se mund të ruhet pa presion si lëndë e ngurtë”, thotë Dmytro Rafalskyi, CTO dhe bashkëthemelues i ThrustMe.

Ndërsa testet e mëparshme të bazuara në tokë të motorëve shtytëse të jodit kishin qenë premtuese, funksionimi i tij në hapësirë ​​është shenja më e qartë se kjo mund të jetë e ardhmja e motorëve të anijeve kozmike në shkallë të vogël – dhe se eksplorimi ynë i hapësirës praktikisht mund të vazhdojë.

Ekipi përdori jod për të ushqyer një satelit CubeSat 20 kg (44 paund) me një motor të quajtur NPT30-I2, i cili u lançua në 6 nëntor 2020. Manovrat u kryen me sukses dhe jodi u tregua se arrinte një efikasitet më të lartë jonizimi sesa ksenoni .

Përveç përfitimeve për të cilat kemi folur tashmë, sistemet e bazuara në jod mund të ndërtohen gjithashtu në forma dukshëm më të vogla dhe më të thjeshta se sa satelitët aktualë: ndryshe nga ksenoni dhe lëndët e tjera shtytëse, jodi mund të ruhet në bord në formën e tij të ngurtë përpara se të shndërrohet në gaz. , kështu që nuk ka nevojë për rezervuarë të rëndë gazi me presion të lartë.

“Demostrimi i suksesshëm i NPT30-I2 do të thotë se ne mund të vazhdojmë në hapin tjetër në zhvillimin e shtytjes së jodit,” thotë Rafalskyi.

“Paralelisht me testimin tonë në hapësirë, ne kemi zhvilluar zgjidhje të reja që lejojnë performancën më të lartë dhe kemi filluar një fushatë të gjerë testimi të qëndrueshmërisë në tokë për të shtyrë më tej kufijtë e kësaj teknologjie të re.”

Dhjetëra mijëra satelitë pritet të hidhen në orbitë gjatë dekadës së ardhshme, kështu që gjetja e mënyrave për t’i bërë ato sa më efikase dhe sa më të përballueshme është thelbësore nëse duam të vazhdojmë të eksplorojmë dhe analizojmë Tokën dhe Universin rreth nesh.

Përdorimi i jodit për t’i bërë satelitët më të përballueshëm, më efikas dhe më kompakt ka përfitime të shumta potenciale në mënyrën se si konstelacionet satelitore mund të vendosen, të trajnohen për të shmangur njëri-tjetrin dhe të asgjësohen kur të kenë arritur fundin e jetës së tyre të dobishme.

Sfidat mbeten: jodi është shumë gërryes, që do të thotë se qeramika kërkohet për të mbrojtur pjesët satelitore dhe për momentin motorët me jod nuk janë aq të përgjegjshëm sa homologët e tyre ksenon. Megjithatë, ky është një hap i madh përpara për teknologjinë.

“Publikimi i këtyre rezultateve historike nuk është i rëndësishëm vetëm për ThrustMe, por edhe për industrinë hapësinore në përgjithësi”, thotë CEO dhe bashkëthemeluesja e ThrustMe, Ane Aanesland. “Të kemi rezultatet tona të rishikuara nga kolegët dhe të aksesueshme nga publiku, i siguron komunitetit besim të mëtejshëm dhe ndihmon në krijimin e një pikë referimi brenda industrisë.”