Studimi zbulon se Hënat e akullta të Uranit Titania dhe Oberon mund të fshehin oqeane të varrosura që mbahen të lëngshme nga nxehtësia nga kalbja e elementeve radioaktive në bërthamat e tyre.

foto

Dy hënat më të mëdha të Uranit, planeti i shtatë në sistemin tonë diellor, mund të fshehin oqeane të varrosura, sugjeron një studim i ri.

Urani ka 27 hëna të njohura, nga të cilat Titania dhe Oberon janë respektivisht më të mëdhenjtë dhe të dytët më të mëdhenj.

Të dy mund të mbështesin një oqean nëntokësor sot nëse do të kishte pak humbje të nxehtësisë përmes predhave të tyre të jashtme të akullit, zbulojnë studiuesit që kryen simulime kompjuterike.

“Vë bast se ata kanë oqeane,” i tha New Scientist autori i studimit Francis Nimmo në Universitetin e Kalifornisë, Santa Cruz. “Nuk do të ishte aspak befasuese.”

Urani, i njohur si ‘gjigandi i akullit’, është 31,000 milje (50,000 km) i gjerë dhe orbiton 1.6 miliardë milje (2.6 miliardë km) nga Toka.

Hëna e saj më e madhe, Titania, është rreth 980 milje (1,576 km) në diametër, ndërsa Oberon është rreth 946 milje (1,522 km) në diametër.

Të dyja kanë temperatura sipërfaqësore mesatarisht rreth -392°F (-200°C), por elementët radioaktivë thellë brenda këtyre hënave mund të mbajnë një pjesë të ujit të tyre të brendshëm të shkrirë.

Shumë nga hënat më të vogla të Uranit orbitojnë më afër planetit sesa Titania dhe Oberoni e marrin pjesën më të madhe të ngrohtësisë së tyre të brendshme nga ngrohja e baticës – ngrohja me fërkime e bërthamës së tyre e shkaktuar nga tërheqja gravitacionale e planetit mëmë.

Megjithatë, ngrohja e baticës nuk do të mjaftonte për të shkrirë akullin nën sipërfaqet e ngrira të hënave më të mëdha, më të largëta, duke përfshirë Titania dhe Oberon, thonë ata.

Megjithatë, oqeanet e lëngëta nën-sipërfaqësore të Titanias dhe Oberon mund të parandalohen nga ngrirja nga faktorë të tjerë.