Mision i ri për të pastruar lagjen tonë ndëryjore për planetë që mund të mbajnë jetën

foto

Një mision i ri hapësinor për të gjuajtur për planetë potencialisht të banueshëm rreth sistemit yjor më të afërt fqinj të Tokës është duke u zhvilluar.

Në një projekt me jehonën e filmit Avatar të vitit 2009, një bashkëpunim ndërkombëtar i shkencëtarëve në Australi dhe SHBA do të kërkojë në sistemin yjor Alpha Centauri për planetë të ngjashëm me tokën që mund të mbajnë jetën.

Alpha Centauri – sistemi yjor fqinj më i afërt i Tokës – përbëhet nga dy yje të ngjashëm me diellin, të njohur si Alpha Centauri A dhe B, dhe një yll xhuxh i kuq më i largët.

Misioni Toliman, i quajtur sipas emrit të lashtë arab të sistemit yjor, do të kërkojë planetë të mundshëm që rrotullohen rreth Alpha Centauri A dhe B.

Teleskopi Toliman, i cili është në ndërtim e sipër, do të hidhet në orbitën e ulët të tokës në vitin 2023. Ai kërkon të zbulojë planetë të rinj në “orbitën Goldilocks” – në distancën e duhur, kështu që planeti nuk është as shumë i nxehtë dhe as shumë i ftohtë për të mbajtur jetën.

Udhëheqësi i projektit, Prof Peter Tuthill, i Universitetit të Sidneit, tha: “Nëse ne jemi duke kërkuar për jetën siç e njohim ne, zakonisht standardi i arit është një planet ku uji i lëngshëm mund të jetë i pranishëm në sipërfaqen e planetit – kështu që nuk është kështu. si një top bore e ngrirë dhe nuk e zien të gjithë ujin në atmosferë.”

“Ne e dimë se jeta ka evoluar të paktën një herë, rreth një ylli të ngjashëm me diellin në një planet të ngjashëm me tokën,” tha Tuthill. “Ne përpiqemi të kërkojmë shembuj të tjerë që janë sa më afër atij konfigurimi që të jetë e mundur.”

Tuthill e krahasoi gjuetinë për planetët me zgjidhjen e një misteri: sinjalet që lëshojnë planetët janë “shumë delikate” dhe “shumë të zbehta” në krahasim me sinjalet nga yjet, tha ai.

Pavarësisht zbulimit në dukje të shpeshtë të ekzoplaneteve – planetë jashtë sistemit tonë diellor – “rreth yjeve tanë më të afërt të ngjashëm me diellin, ne nuk kemi asnjë ide nëse mund të ketë … ndonjë planet të ngjashëm me tokën”, tha Tuthill.

Misioni Toliman do të përpiqet të zbulojë planetët duke studiuar nëse yjet Alpha Centauri A dhe B lëkunden nga njëra anë në tjetrën, për shkak të pranisë së planetëve të padukshëm që i tërheqin në mënyrë gravitacionale.

Bashkëpunëtorët në mision zbuluan më parë një “kandidat planeti” që mund të rrotullohej rreth Alpha Centauri A, por ekzistenca e tij nuk është konfirmuar përfundimisht.

“Nëse ky është një planet i vërtetë, do të ishte diçka si një planet i ngjashëm me Neptunin … një gjigant gazi,” tha Tuthill. “Ndoshta ajo ka një hënë rreth saj në të cilën jeta mund të ekzistojë.”

Kjo mundësi ka një paralele fantastiko-shkencore: filmi i James Cameron i vitit 2009, Avatar, është vendosur në Pandora, një hënë imagjinare e banueshme që rrotullohet rreth një gjiganti gazi në sistemin Alpha Centauri.

“Nëse ai zbulim vërtetohet se konfirmohet, atëherë James Cameron arriti atje i pari me filmin e tij,” tha Tuthill.

Në 4,37 vite dritë larg nga dielli, Alpha Centauri do të ishte një destinacion i dukshëm për çdo udhëtim ndëryjor të ardhshëm, shtoi Tuthill.

Megjithatë, do të kërkohej “një hap tmerrësisht i ndaluar në teknologji” për të arritur atje. “Me shpejtësinë e sondave më të shpejta moderne hapësinore, ky është diçka si një udhëtim 100,000-vjeçar.”

“Nuk është në jetën time, por është ende një e ardhme vizionare ku ne mund të imagjinojmë zhvillimin e teknologjive … të aftë për të shtrirë këto zbrazëtira ndëryjore.”

Në bashkëpunim me Universitetin e Sidneit, misioni Toliman përfshin shkencëtarë në Saber Astronautics në Australi, dhe Breakthrough Initiatives dhe Laboratorin Jet Propulsion të NASA-s në SHBA.

“Ky mund të jetë teleskopi hapësinor më i madh i financuar nga privatët i ndërtuar ndonjëherë,” tha Tuthill.