Përse duhet të kaloni në Windows 10?

foto

Windows 11 filloi të shpërndahej në pajisjet e pranueshme më 5 tetor, duke shënuar perëndimin jozyrtar të diellit për Windows 10. Por do të keni pak kohë për të vendosur se kur do të bëni kërcimin: Hapja graduale e Microsoft do të thotë se jo çdo pajisje Windows 10 ishte në gjendje të përmirësohej në Dita 1. Megjithatë, kompania ka njoftuar se mbështetja për Windows 10 do të përfundojë në vitin 2025, kështu që ka një afat kohor për vendimin, megjithëse të gjatë.

Nëse po pyesni se sa kohë duhet të kaloni në Windows 11 dhe sa kohë mund të prisni me siguri përpara se të përditësoni, keni ardhur në vendin e duhur. Do të shpjegoj gjithashtu se si të shkarkoni Windows 11, si të dalloni nëse kompjuteri juaj është i pajtueshëm dhe kush e merr përditësimin falas. Lexoni për gjithçka që duhet të dini rreth përfundimit të mbështetjes së Windows 10 dhe përgatitjes për Windows 11.

Mbështetja për Windows 10 do të përfundojë më 14 tetor 2025. Kjo do të thotë që Microsoft nuk do të ofrojë më arnime sigurie ose përditësime të veçorive për edicionet Home, Pro, Enterprise, Pro Education dhe Pro for Workstations në këtë moment — duke prekur pothuajse të gjitha Windows 10 përdoruesit. (Të vetmit njerëz që kanë kohë deri në vitin 2029 janë përdoruesit e paktë të Kanalit të Mbështetjes Afatgjatë të Ndërmarrjeve të Windows 10.)

Kjo nuk është befasi: Microsoft ka një politikë të stilit të jetesës fikse të krijuar prej kohësh për shumë nga produktet e saj. Për çdo version të sistemit operativ të saj, kompania ofron një minimum prej 10 vitesh mbështetje (të paktën pesë vjet mbështetje të zakonshme si përditësimet e sigurisë dhe mbështetje për incidente pa pagesë, e ndjekur nga pesë vjet mbështetje të zgjatur si zgjidhja e problemeve me pagesë).

Windows 10 u lëshua në korrik 2015, kështu që cikli i tij jetësor 10-vjeçar do të përfundojë deri në tetor 2025. (Këtu është gjithçka që duhet të dini për fundin e mbështetjes për Windows 10.)

Ju do të jeni ende në gjendje të përdorni kompjuterin tuaj Windows 10 në të njëjtën mënyrë si keni qenë — ashtu si shumë njerëz ende përdorin Windows 7 ose Windows 8, megjithëse Microsoft tërhoqi mbështetjen për të dyja vitet e fundit. Megjithatë, pasi të përfundojë mbështetja, nuk do të merrni asnjë përditësim sigurie, gjë që mund ta lërë kompjuterin tuaj të pambrojtur — shumë forma malware synojnë pajisjet Windows.

Nëse nuk dëshironi të ndaloni së përdoruri pajisjen tuaj Windows 10 pasi mbështetja të përfundojë në 2025, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për ta siguruar atë më mirë.

Varet. Nëse keni blerë së fundmi një kompjuter të ri, ai kompjuter duhet të jetë në gjendje të ekzekutojë Windows 11. Për të parë nëse kompjuteri juaj aktual me Windows 10 është i përshtatshëm për përmirësimin falas në Windows 11, shkoni në faqen e internetit të Microsoft për një listë kërkesash.

Mënyra më e lehtë për ta zbuluar është të shkarkoni aplikacionin PC Health Check për të kontrolluar nëse pajisja juaj është e përputhshme. Përndryshe, mund të përdorni një aplikacion tjetër me burim të hapur të quajtur WhyNotWin11 për të parë nëse pajisja juaj është e përputhshme. Plus, ja se si të kontrolloni disa përputhshmëri harduerike me Windows 11 pa asnjë mjet.