Procesorët Intel Alder Lake mund të jenë mbi 50% më të mirë se gjenerata e mëparshme

foto

Sot, u shfaqën standarde të reja të CPU-Z, duke shfaqur performancën e Intel Core i5-11600K të ardhshëm, si pjesë e procesorëve të gjeneratës së 12-të të Intel Alder Lake. I projektuar si një opsion i përballueshëm i nivelit të mesëm, ky CPU ka tejkaluar gjeneratën e mëparshme me milje – dhe kjo vlen për çipat nga të dy modelet Intel dhe AMD nga e kaluara.

Me lëshimin e pritshëm të procesorëve të gjeneratës së 12-të të Intel-it Alder Lake në vetëm pak më shumë se një javë, standarde të reja shfaqen çdo ditë. Ne kemi parë tashmë performancën e procesorit të nivelit të lartë të Intel Alder Lake, Core i9-12900K, dhe ishte mbresëlënëse. Sidoqoftë, CPU-të e rangut të mesëm të Intel kanë mbetur kryesisht vetëm deri më tani.

Tre standarde i janë dorëzuar CPU-Z. Ndërsa testet e hershme nuk janë gjithmonë të sakta, këto standarde janë të gjitha mjaft të qëndrueshme, duke sugjeruar që rezultatet mund të jenë afër performancës reale të Core i5-11600K. Në një mënyrë apo tjetër, është e rëndësishme t’i merrni këto me një kokërr kripë derisa përpunuesit të testohen pas lëshimit të tyre.

Procesori Intel Core i5-11600K thuhet se ka një orë bazë prej 2.8 GHz që mund të rritet deri në 3.7 GHz, si dhe një përforcim me një bërthamë deri në 4.9 GHz. Ai përmban gjashtë bërthama të performancës me hiperthreading dhe katër bërthama efikasiteti, duke shtuar deri në 16 fije. Sistemet e përdorura në standardet përfshinin dy motherboard të ndryshëm Asus Z690: Asus ROG Maximus Z690 Apex dhe Asus ROG Maximus Z690 Hero. RAM DDR5 erdhi nga OLOy, Corsair dhe TeamGroup, por të tre kishin një frekuencë prej 4800 MHz.

Në standardet e CPU-Z, ky procesor Alder Lake shënoi midis 760 dhe 773 në testet me një bërthamë dhe 7,156-7,220 në shumë bërthama. Për t’u shtuar një kontekst këtyre numrave, CPU-ja u përball me Core i5-11600K, një procesor i krahasueshëm nga gjenerata e mëparshme Rocket Lake.

Rezultati është shumë i favorshëm për Alder Lake, pasi paraardhësi i tij shënoi vetëm 633 pikë në standardet me një bërthamë dhe 4731 pikë në standardet me shumë bërthama. Kjo do të thotë që nëse standardet janë të sakta, Intel Core i5-12600K i ri është deri në 20% më i shpejtë në detyrat me një bërthamë dhe 52% më i shpejtë në detyrat me shumë fije.

Tejkalimi i paraardhësit të tij është një gjë, por Intel Alder Lake gjithashtu qëndron fitimtar ndaj procesorëve AMD të të njëjtit gamë çmimesh. Krahasuar me AMD Ryzen 7 5800X, i cili ka tetë bërthama dhe 16 fije, Core i5-12600K ishte rreth 19% më i shpejtë në testet me një bërthamë dhe 9% më i shpejtë në testet me shumë bërthama.

Rezultatet e standardeve flasin shumë mirë për Intel Core i5-12600K të ardhshëm. Sigurisht, ai mund të jetë akoma më i mirë se CPU-të më të shtrenjta të gjeneratës së mëparshme, por çmimi i Intel ka të ngjarë të jetë disi konkurrues për këtë procesor. CPU e krahasueshme Rocket Lake kishte një MSRP prej 262 dollarë. Nëse ky procesor mbetet me çmim të ngjashëm, ai mund të ofrojë performancë të shkëlqyer për këtë kllapë.