Pse ka kaq shumë gjuhë programimi?

foto

Pra, mund të pyesni veten – pse ka kaq shumë gjuhë programimi, dhe a na duhen të gjitha?

Në këtë artikull, do të mësoni pse programuesit vazhdojnë të krijojnë më shumë gjuhë programimi dhe si mund të zgjidhni cilën të mësoni.

Arsyeja e parë dhe mbase arsyeja më e madhe pse kemi kaq shumë gjuhë programimi është se teknologjia po evoluon gjithmonë. Ndërsa më shumë teknologji lindin dhe përparojnë, ne kemi nevojë për më shumë mjete që mund të bëjnë softuer për këto teknologji.

Gjuhët e programimit që kemi aktualisht mund të mos jenë në gjendje të merren me probleme specifike që lindin për shkak të natyrës së aftësive të gjuhëve. Çështja mund të jetë aq unike sa nuk ka zgjidhje ekzistuese që plotësojnë nevojat e tyre, kështu që njerëzit ose kompanitë vendosin të krijojnë një gjuhë të re vetë.

Një arsye tjetër që kemi kaq shumë gjuhë programimi është se ka lloje të ndryshme të punëve të zhvilluesve atje që kërkojnë mjete të ndryshme.

Mendojeni si një mjek dhe pacientët e tyre. Puna e mjekut është të trajtojë pacientët. Ka lloje të ndryshme sëmundjesh dhe dëmtimesh, dhe secila prej tyre është mjaft komplekse për t’u trajtuar me mjete të ndryshme. Pra mjekët specializohen në fusha të caktuara si kardiologji, stomatologji, kirurgji, etj.

E njëjta gjë vlen edhe për programuesit. Meqenëse ka lloje të ndryshme softuerësh dhe platformash, secila prej të cilave kërkon mjetet dhe veçoritë e veta, programuesit mund të specializohen ashtu si mjekët.

Arsyeja e tretë që ka kaq shumë gjuhë programimi është se jo të gjitha do të përmbushin qëllimet e një zhvilluesi ose kompanie. Zhvillues të ndryshëm kanë qëllimet dhe përparësitë e tyre, dhe disa gjuhë programimi janë më të përshtatshme për lloje të caktuara detyrash sesa të tjerat.

Cilën gjuhë programimi duhet të mësoj?

Për fat të mirë, ekziston një përgjigje mjaft e drejtpërdrejtë: në vend që të shikoni vetë gjuhët e programimit, duhet të mendoni për qëllimet tuaja përfundimtare.

Në çfarë lloj pune programimi dëshironi të punoni? Çfarë doni të ndërtoni? Çfarë kërkojnë shpalljet e punës në zonën tuaj? Pasi të shikoni këta faktorë, mund të zgjidhni një gjuhë programimi që ju ndihmon të arrini qëllimin tuaj.

Për shembull, nëse qëllimi juaj është të krijoni një faqe në internet profesionale, atëherë mësoni HTML, CSS dhe JavaScript.

Nëse doni të futeni në zhvillimin e lojës, atëherë shkoni për C ++ dhe C#.

Ose, nëse dëshironi të filloni karrierën tuaj në aplikacione celulare, duhet të shikoni aplikacionet Swift për iOS dhe Java ose Kotlin për aplikacionet Android.