Studimi tregon se Sonata e Mozart ndihmon personat me epilepsi

foto

Në 1993, studiuesit raportuan se pasi studentët e kolegjit dëgjuan një sonatë të veçantë të pianos Mozart për 10 minuta, ata treguan aftësi më të mira të arsyetimit hapësinor sesa ata pasi dëgjuan udhëzimet e relaksimit të krijuara për të ulur presionin e gjakut – ose asgjë fare. Dhe rezultatet e tyre të inteligjencës u rritën me 8 ose 9 pikë në atë që u bë e njohur si efekti Mozart. Edhe pse përfitimet ishin të vështira për t’u riprodhuar (dhe u zhdukën brenda pak minutash), moda e Mozart për zhvillimin e trurit të foshnjave lindi.

Në atë hulumtim të hershëm, shkencëtarët thanë gjithashtu se dëgjimi i “Sonatës për dy piano në Major” të Mozart (K448), ndihmoi pacientët me epilepsi duke zvogëluar goditjet në aktivitetin e neuroneve që mund të çojnë në konfiskime. Përsëri, rezultatet nuk ishin mjaft të qëndrueshme për shkencëtarët e tjerë që t’i përsëritnin ato. Por tani, 28 vjet më vonë, metodat më të reja po ringjallin mundësinë që muzika të jetë qetësia që parandalon stuhinë elektrike të trurit.

Hulumtimi i botuar të enjten në Raportet Shkencore thotë se dëgjimi i sonatës për të paktën 30 sekonda mund të shoqërohet me rritje më pak të shpeshta të disa aktiviteteve elektrike në trurin e njerëzve, epilepsia e të cilëve nuk i përgjigjet mjekimit. Në 16 pacientët e studimit, goditjet ranë me dy të tretat në të gjithë trurin, por ato ranë më së shumti në korteksin frontal të majtë dhe të djathtë të trurit, ku përgjigjet emocionale janë të rregulluara.

Robert Quon, një student i diplomuar në Shkollën e Mjekësisë Geisel në Dartmouth dhe autori kryesor i studimit, foli me STAT për skepticizmin fillestar të laboratorit të tij, mjetet që lejojnë matje më të mirë të aktivitetit të trurit dhe vetëm atë që mund të jetë në lidhje me këtë pjesë të muzikë (dhe jo Judas Prift ose Buddy Holly) që mund të jetë e dobishme për njerëzit me epilepsi. Kjo intervistë është redaktuar dhe kondensuar për qartësi.

Kur u bashkova për herë të parë në laboratorin e Barbara Jobst, kisha fatin të punoja me një postdok në laborator, Grace Leslie, e cila po kryente një studim duke parë sesi këto tone të ndryshme dëgjimore – jo muzika, por tonet dhe frekuencat më të pastra – ndikuan në valët e trurit Me Studimi i parë që kemi kryer ishte shikimi se si 40 herc ose ky stimulim gama ndikoi në këto valë interiktale të trurit – ngjarje të shkurtra që ndodhin sporadikisht midis konfiskimeve – në pacientët me epilepsi. Duket në thelb njësoj si një gumëzhitje në altoparlant.