Sfida TikTok po bën studentët të vandalizojnë banjat e shkollës

foto

Zyrtarët e shkollave në të gjithë Shtetet e Bashkuara kanë shprehur alarmin për rastet e vandalizmit të frymëzuar nga një sfidë virale e TikTok e njohur si “shuplaka mashtruese”.

Incidentet e postuara shpesh në platformën e shpërndarjes së videove kanë përfshirë studentët që shkatërrojnë pasqyrat dhe lavamanët e banjës dhe vjedhin shpërndarësit e sapunit dhe madje edhe terrenin nga fushat sportive në shkollat ​​rivale.

Një zëdhënës i TikTok tha se platforma po hiqte përmbajtje të tillë – të emëruar për një term zhargon për vjedhje – dhe ridrejtonte hashtags dhe rezultatet e kërkimit në udhëzime që dekurajojnë sjelljen shkatërruese.

Falë pandemisë koronavirus, shumica e studentëve amerikanë janë në shkollë me orar të plotë për herë të parë në një vit e gjysmë. Disa shkolla po marrin masa për të monitoruar më shumë apo edhe mbyllur banjat, ndërsa përpiqen të përballojnë kërkesat e shëndetit publik Covid-19.

Në shkollën e mesme Lawrence në Kansas verilindor, zyrtarët thanë se disa banjo duhej të mbylleshin pasi studentët vlerësuan shpërndarësit e sapunit nga muret. Studentët më pas u përpoqën të vidhnin shenja “të mbyllura”, kështu që stafi u vendos për të ruajtur banjat, raportoi Cuyler Dunn, 17 vjeç, i cili e përshkroi përpjekjen e studentëve si një “shkatërrim total”.

“Gjendja e përgjithshme rreth trupit të studentëve është se kjo është vetëm një nga ato gjërat qesharake që bëjnë gjimnazistët,” tha Dunn për Associated Press. “Por ka filluar të arrijë një pikë ku po fillon të pengojë gjërat.”

Në Bartow, në Floridën qendrore, policia tha se kishte arrestuar një student 15-vjeçar i cili hoqi një aparat sapuni nga pajisjet e tij dhe e la atë në një lavaman.

“Ai tha se e bëri atë për shkak të kësaj sfide TikTok dhe donte të ishte i ftohtë,” tha shefi i policisë Bryan Dorman.

Në Virxhinia, zëdhënësja e shkollave publike të qarkut Fairfax, Kathleen Miller tha se zyrtarët ishin në dijeni të disa incidenteve të dëmtimit të pronës dhe se “veprimet disiplinore janë marrë dhe do të ndërmerren”.

TikTok tha se nuk lejonte përmbajtje që “promovon ose mundëson aktivitete kriminale”.

“Ne presim që komuniteti ynë të krijojë me përgjegjësi – online dhe IRL”, tha ajo, duke shtuar: “Ju lutemi tregohuni të sjellshëm me shkollat ​​dhe mësuesit tuaj.”

Mani i “lëpirjeve të rreme” nuk është hera e parë që shkollave u është dashur të përballen me shakatë që përhapen më shpejt sesa mund të reagojnë mësuesit, kujdestarët dhe portierët. Një shaka e mëparshme e shpallur nga TikTok përfshinte një sfidë për të ngjitur grumbujt e arkave të qumështit. Autoritetet paralajmëruan se mund të çojë në lëndime serioze.

Përpjekjet për të frenuar vandalizmin “shuplaka mashtruese” përfshijnë paralajmërimin e prindërve se studentët përballen me pezullimin dhe mund të detyrohen të bëjnë dëmshpërblim ose të raportohen në polici.

Autoritetet e shkollës kanë paralajmëruar gjithashtu se videot vetë-inkriminuese të postuara në TikTok mund të dëmtojnë perspektivën e punës së studentëve në të ardhmen.