Raspberry Pi Zero 2 W është 5 herë më i shpejtë se origjinali, për 5 dollarë më shumë

foto

Raspberry Pi Zero i vogël po merr përmirësimin e tij të parë në gati pesë vjet. Sot, themeluesi i Raspberry Pi Eben Upton prezantoi Raspberry Pi Zero 2 W, një produkt i ri 15 dollarësh që e vendos procesorin nga Raspberry Pi 3 në një tabelë me të njëjtën madhësi sa origjinali Zero.

Bordi i ri zëvendëson procesorin e vjetër ARM11 me një bërthamë 1 GHz të Zero me një procesor Broadcom BCM2710A1 me bazë Cortex A53 me katër bërthama, gjithashtu me frekuencë 1 GHz – i njëjti procesor i përdorur në Raspberry Pi 3 origjinal i lëshuar në vitin 2016, megjithëse clock pak më e ulët. Kjo është një rritje e konsiderueshme e fuqisë dhe aftësisë për Pi Zero, duke shkuar nga një bërthamë në katër dhe nga 32 bit në 64.

Upton tha se rritja e performancës mbi Zero origjinale “ndryshon nga ngarkesat e punës”, por se për detyrat me shumë fije si ato të simuluara nga sysbench, “është pothuajse saktësisht pesë herë më e shpejtë”. Shpërndarja e nxehtësisë sigurohet nga “shtresat e trasha të brendshme të bakrit” në tabelë, të cilat duhet të ndihmojnë në parandalimin e mbytjes termike pa përdorimin e ventilatorëve ose ngrohësve shtesë.

Por Pi Zero 2 W është ende një version me fuqi të ulët, në miniaturë të Pi, që do të thotë se thjesht nuk ka shumë hapësirë fizike për përmirësime të tjera. Zero 2 W ende përdor 512 MB RAM, 2.4 GHz 802.11n Wi-Fi me Bluetooth 4.2 dhe një portë të vetme HDMI së bashku me dy porte mikro-USB (një për energji, një për të dhëna) dhe një fole për kartën microSD. Për shkak se ende përdor të njëjtin faktor të formës Zero, duhet të përshtatet me të gjitha kutitë dhe aksesorët ekzistues të bërë për Pi Zero origjinale.

Upton tha se kompania shpreson të dërgojë rreth 200,000 borde Pi Zero 2 W në pjesën e mbetur të 2021 dhe 250,000 shtesë në gjysmën e parë të 2022. Këto shifra po kufizohen disi nga mungesat e vazhdueshme të çipave, gjë që shkaktoi një rritje të rrallë çmimi për modeli kryesor Raspberry Pi 4 në fillim të këtij muaji.

Pi Zero W origjinale dhe Pi Zero pa Wi-Fi do të vazhdojnë të prodhohen dhe shiten për çmimet e tyre origjinale përkatësisht 10 dhe 5 dollarë.