Rishikimi i ekranit të Google Pixel 6 dhe Pixel 6 Pro: Teknologji OLED me vlerë të diskutueshme

foto

Pixels nuk janë të panjohur për çmimet e telefonave të nivelit të lartë. Megjithëse gjatë gjithë kësaj kohe, dukej se Google nuk kishte nxjerrë ende një flamur të vërtetë shpirtëror me të cilin ishin të kënaqur – të paktën jo deri më tani me Pixel 6 dhe Pixel 6 Pro. Këtë vit, është e qartë se telefonat e rinj të Google janë ata me të cilët kompania ndihet krenare, por për gjithçka që dimë, kjo mund të jetë vetëm fjalë. Pra, çfarë mënyrë më të mirë për të demonstruar rigjallërimin e Pixel-it sesa të testoni përpjekjet dhe përkushtimin e tyre ndaj ekranit?

Këtë herë, Google ndryshoi formulën e tij të lëshimit, duke zgjedhur vetëm një madhësi të përgjithshme – të madhe – për dy telefonat e tij kryesorë. Celularët tani dallohen nga grupi i tyre i veçorive, me më premiumin e dy Pixel 6-ve që adoptojnë emërtimin “Pro”. Për sa i përket çmimit, Google na befasoi me numrat që ulnin telefonat e tij të mëparshëm, si dhe shumë nga konkurrenca, për të dy nivelet përkatëse të Pixels brenda tregut të smartfonëve. Në mënyrë të diskutueshme, qoshet duhej të ishin prerë diku. Me komponentët e ekranit që zakonisht përbëjnë pjesën më të madhe në faturën e materialeve të një telefoni, zakonisht këtu do të gjeni mangësitë.

Pixel 6 Pro vjen i pajisur me një OLED të mprehtë 6,71 inç dhe ka pajisjen më të mirë të ekranit që Google ka vendosur në një telefon deri më sot. Ai përdor një konfigurim të nivelit të lartë nga Samsung Display, megjithëse është një hap i tërë poshtë kur krahasohet me gjeneratën e tij të fundit të OLED. Kjo është një nga ato mangësi. Por duke pasur parasysh që telefonat me teknologji më të re të ekranit janë përgjithësisht më të shtrenjtë se Pixel 6 Pro, do të thosha se çmimi i tij justifikon harduerin. Pavarësisht, paneli është më se i aftë për të dhënë pamje mahnitëse dhe shpejtësia e lartë e rifreskimit 120 Hz e bën ndërveprimin me telefonin super të qetë. Ekziston gjithashtu një kthesë në anët e ekranit që prodhuesit e telefonave pëlqejnë ta përdorin në një përpjekje për ta bërë telefonin e tyre të duket më premium, por unë nuk jam një adhurues i tij.

Pixel 6 i rregullt përdor një panel Samsung me rezolucion më të ulët 6,40 inç. Megjithëse të dy telefonat përdorin OLED të përditësuara, hardueri në Pixel 6 është në të vërtetë një ulje në disa mënyra në krahasim me Pixel 5 të vitit të kaluar. Për herë të parë që nga Pixel 2, Google po përdor një grup të ngurtë ekrani OLED në telefonin e tyre kryesor formacion për të ulur kostot. Krahasuar me OLED moderne fleksibël (si në 6 Pro dhe në shumicën e telefonave kryesorë), grupi tipik i ngurtë i ekranit ka kontrast më të ulët të ekranit, kënde shikimi të luhatshme dhe duket më i zhytur në ekran. Nga ana e sipërme, Pixel 6 bëhet më i ndritshëm dhe duket më i mprehtë se Pixel 5, pavarësisht se ka një densitet më të ulët pikselësh (më shumë për këtë më vonë).

OLED-të e ngurtë janë një ndërtim më i vjetër që tani zakonisht përdoret vetëm në telefonat me kosto të ulët. Dallimi kryesor është se një OLED i ngurtë përfshin një kapsulim dhe nënshtresë xhami më të trashë, ndërsa OLED-të fleksibël përdorin një kapsulim me shtresë të hollë dhe një nënshtresë plastike të përkulshme. Natyra elastike e OLED-ve fleksibël jo vetëm që i bën ato më të qëndrueshme dhe të formueshme sesa OLED-të e ngurtë, por gjithashtu lejon disa avantazhe optike. Kapsulimi më i hollë lejon që pikselët fizikë të shfaqen më afër xhamit të kapakut, duke i dhënë OLED-ve fleksibël një pamje më të laminuar. Gjithashtu, në pirgje të ngurtë, thyerja e dritës së transmetuar përmes shtresave të xhamit shkakton kënde të padëshiruara shikimi të ylberit që thjesht nuk i shihni në OLED fleksibël. Së fundi, jo të gjithë “raportet e kontrastit të pafund” bëhen të barabartë: grupet më të reja fleksibël të ekranit OLED përmbajnë materiale të brendshme më të errëta, duke imponuar të zeza më të thella se ato të OLED të ngurtë.

Në Pixel 6 Pro, transistorët oksid hibrid me efikasitet më të lartë mbështesin planin e pasmë, i cili rrit shumë stabilitetin e drejtimit të një OLED. Ky është katalizatori për të mundësuar një shkallë të vërtetë të ndryshueshme rifreskimi, duke kursyer energji pasi lejon pikselët të mbajnë ngarkesën e tyre për shumë më gjatë ndërmjet rifreskimeve. Meqenëse ato kanë një shkallë të ulët shkarkimi, TFT-të që drejtojnë oksidet mund të pulsojnë me rryma më të ulëta në krahasim me një TFT LTPS për të arritur të njëjtën ndriçim në gjendje të qëndrueshme, gjë që kursen më tej baterinë dhe përmirëson saktësinë e kalibrimit. Në mënyrë anekdotike, çdo telefon që kam përdorur me një panel LTPO ka pasur uniformitet pothuajse të përsosur të panelit dhe shumë pak ngjyrim gri në dritë të ulët, dhe besoj se shumica e kësaj mund t’i atribuohet gjithashtu stabilitetit të përmirësuar të planit të pasmë të oksidit hibrid.

Rrallë përmendet ndryshimi në nënpikselë midis OLED-ve PenTile. Nënpikselët më të mëdhenj përmirësojnë efikasitetin e energjisë dhe zgjasin jetëgjatësinë e tyre, gjë që redukton djegien. Ekranet me densitet më të lartë kërkojnë paketim në nënpikselë më të vegjël, kështu që ka përparësi për të akomoduar një rezolucion më të ulët fizik të ekranit. Vini re se kjo është krejtësisht e ndryshme nga marrja e mostrave të një ekrani me një rezolucion më të ulët të paraqitjes, i cili nuk bën pothuajse asgjë për baterinë jashtë lojërave me rezolucion të plotë pasi nënpikselët fizikë janë ende të njëjtën madhësi.

Në vend të uljes së rezolucionit të ekranit, një opsion tjetër është rritja e faktorit të mbushjes së panelit, i cili përcaktohet si raporti i zonës së emetimit të nënpikselëve me sipërfaqen totale të ekranit. Për OLED me rezolucion më të ulët, kjo ka përfitimin shtesë të përmirësimit të përkufizimit të pikselit, i cili redukton skajet e dukshme të ngjyrave rreth skajeve të përcaktuara mirë në ekran. Duke filluar me Samsung Galaxy S21, Samsung Display filloi të prodhojë panele 1080p me faktorë mbushjeje më të larta, duke rritur madhësinë relative të zonës së nënpikselit me rreth 20%. Për sytë e mi, kjo kishte eliminuar plotësisht skajet e ngjyrave në këto panele dhe tani ato duken më afër homologëve të tyre jo-PenTile. Për ata që përdorin telefonin e tyre për VR, një faktor më i lartë mbushjeje gjithashtu redukton efektin e derës së ekranit.

Për fat të mirë, ekrani 1080p i Pixel 6 ka një faktor të lartë mbushjeje dhe unë nuk vërej asnjë skaj të ngjyrave me të. Ekrani i tij duket më i mprehtë se ekranet PenTile 1080p të së kaluarës, duke përfshirë panelin me densitet më të lartë të Pixel 5, kështu që ato që vijnë nga ekranet 1440p nuk duhet të shqetësohen shumë. Megjithatë, OLED në 6 Pro ka një raport më të ulët mbushjeje, kështu që përfitimet e efikasitetit mund të arrihet me një dizajn më të mirë të ekranit. Edhe pse siç qëndron, Apple është aktualisht kompania e vetme që optimizon si për rezolucionin ashtu edhe për faktorin e mbushjes, me iPhone OLED që kanë nënpikselët më të mëdhenj nga çdo telefon.